Filmanmeldelse: «Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One»

Tom Cruise på høygir skuffer ikke

Hollywoods redningsmann leverer varene med halsbrekkende action og spenning i norske postkort-landskap.

NORGESBILDER: I traileren til den nye «Mission: Impossible»-filmen, får vi se flere spektakulære glimt fra innspillingen i Norge. Vis mer
Publisert

FILM: I 1996 fikk kinopublikummet servert en ny actionhelt i Tom Cruises skikkelse.

I «Mission: Impossible» får den hemmelige agenten Ethan Hunt skylda for at hans kolleger dør under et hemmelig oppdrag i Praha. Dermed må han finne den egentlige synderen for å kunne renvaske seg selv.

Filmens mest intense høydepunkt, er scenen der Hunt fires fra taket på innsida av CIAs hovedkvarter, ned i et hvelv fylt til randen av sensorer.

Den halsbrekkende togtunnelsekvensen mot slutten av filmen - komplett med helikopter - er også vel verdt å nevne.

27 år og seks oppfølgere seinere, er Tom Cruise atter tilbake i det som er blitt hans signaturrolle.

«Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One»

Action / Eventyr / Thriller

Regi: Christopher McQuarrie
Skuespillere: Tom Cruise, Ving Rhames, Henry Czerny, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Frederick Schmidt, Hayley Atwell, m.fl.
Premieredato: 12. juli 2023
Aldersgrense: 12 år

«Lykkes i oppdraget å gi deg en actionmettet kinotur»
Se alle anmeldelser

Det ultimate våpen

Det er ikke akkurat småtterier som står på spill når Ethan Hunt (Cruise) er i aktiv tjeneste. Og dette sjuende volumet i «Mission: Impossible»-serien er intet unntak.

Sammen med sitt IMF-team, mottar han et nytt, tilnærmet umulig oppdrag: Finne et farlig våpen med forferdelige krefter.

VENEZIA: Tom Cruise i en scene med svenske Rebecca Ferguson. Foto: Paramount Pictures
VENEZIA: Tom Cruise i en scene med svenske Rebecca Ferguson. Foto: Paramount Pictures Vis mer

Skulle det havne i feil hender, er det i stand til å true intet mindre enn hele menneskeheten.

Dermed starter et kappløp mot klokka for Ethan og gjengen hans. Et kappløp som skal ta dem til ulike steder rundt om på kloden – inkludert majestetiske, norske omgivelser i Åndalsnes og Hellesylt.

Kunstig intelligens

«Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One» utgjør første del i en todelt historie som utnytter vår iboende frykt for farene ved kunstig intelligens.

Filmens sentrale antagonist kalles Enheten - et altseende, allvitende og allmektig våpen skapt av mennesker, men som nå er utenfor vår kontroll. Den som kontrollerer Enheten, kontrollerer sannheten og verden.

BEINTØFF: Pom Klementieff imponerer i «Dead Reckoning – Part One». Filmen byr gledelig nok på flere kvinner som er alt enn passive aktører. Foto: Paramount Pictures
BEINTØFF: Pom Klementieff imponerer i «Dead Reckoning – Part One». Filmen byr gledelig nok på flere kvinner som er alt enn passive aktører. Foto: Paramount Pictures Vis mer

Tanken på hva konsekvensene av ukontrollerbar kunstig intelligens kan føre til, gjør at det føles som mer står på spill enn hvis det var snakk om en typisk stormannsgal milliardær med ønske om verdensherredømme.

Men, når alt kommer til alt, er det hele en unnskyldning for Tom Cruise til å gjøre halsbrekkende manøvere i en film som kjennes både moderne og befriende gammeldags.

Kinofilmens redningsmann

Superstjerna Tom Cruise er kjent - for ikke å glemme beryktet – når det kommer til å utføre egne stunts, uansett hvor ekstreme de måtte være. «Mission: Impossible»-filmene har dessuten gjort det til sitt kjennemerke å benytte så lite CGI som mulig, og denne er intet unntak.

Nettopp fordi vi vet det er Tom Cruise selv som svever i lufta på motorsykkel med det norske Vestlandet i bakgrunnen, føles det mer ekte, taktilt og risikofylt enn i den gjengse actionfilm.

NORGES-BESØK: Tom Cruise er velkjent for å utføre sine egne og svært ekstreme stunt i filmene han spiller i. Foto: Paramount Pictures
NORGES-BESØK: Tom Cruise er velkjent for å utføre sine egne og svært ekstreme stunt i filmene han spiller i. Foto: Paramount Pictures Vis mer

Vel så viktig er Tom Cruise selv. I fjor sommer kom han kinoene til unnsetning med «Top Gun: Maverick». Mye tyder på at han i rollen som Ethan Hunt vil kunne gjenta bragden også i år.

61 år til tross, Cruises ubestridte karisma, tilstedeværelse og dedikasjon til actionfilmfaget, sørger for at han gang på gang befester sin stilling som en av vår tids siste store filmstjerner.

Dette må samtidig være en av de morsomste i «M:I»-serien. Scenen der Cruise og Hayley Atwell sitter bak rattet på en gul mini-Fiat, er et komisk høydepunkt.

Norge «spiller» Østerrike

Filmens store finale foregår i de østerrikske alper, om bord på det som skal være Orientekspressen.

I virkeligheten ble scenen spilt inn i Hellesylt og Romsdal. Norske daler og fjellnatur utgjør et mektig og vakkert bakteppe for kampen mellom det gode og det onde.

KAMPHANER: Slåssing på taket av Orientekspressen - på Raumabanen. Foto: Paramount Pictures
KAMPHANER: Slåssing på taket av Orientekspressen - på Raumabanen. Foto: Paramount Pictures Vis mer

«Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One» er ikke uten skjønnhetsfeil.

Dialogen blir noe repeterende, enkelte scener trekker unødig ut og det kastes mange ingredienser oppi gryta uten at det nødvendigvis hever smaken.

Like fullt er «Dead Reckoning – Part One» for vanvittig underholdende actionfilm å regne. Ikke bare lykkes den i sitt oppdrag om å gi deg en solid kinotur. Den bygger også opp publikums forventninger til hva som vil kunne komme i den store finalen i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer