Tom Hanks med krigsplaner i Afghanistan

Skal bevæpne mujahediner i CIA-film.

(Dagbladet.no): Både Tom Hanks og Julia Roberts skal være aktuelle i CIA-dramaet "Charlie Wilson\'s War", melder nyhetsbyrået Reuters.

Filmmanuset er basert på boken med samme tittel, som ble utgitt i 2003 av tidligere "60 Minutes"-produsent George Crile.

Filmen skal handle om CIAs bevæpning av mujahediner i Afghanistan på 1980-tallet. De hemmelige operasjonene skjedde i regi av Charlie Wilson, en karismatisk kongressmann fra Texas, som allierte seg med en CIA-agenten Gust Avrakotos.

Sammen manipulerte de to kongressen, CIA og utenlandske regjeringer til å hjelpe de afghanske krigsherrene i deres kamp mot Sovjetunionen.

CIA-agenten Avrakatos fikk kallenavnet Mr. Dirty fordi han ikke nølte med å bruke tvilsomme metoder for å bringe automatvåpen, anti-tanks våpen og satelittkart fra Pakistan over til afghanske opprørere.

Sammen med Wilson kontrollerte de to mer en 70 prosent av CIAs årlige budsjetter for hemmelige operasjoner, ifølge Washington Posts Patricia Sullivan.

De samme våpnene ble senere brukt i intern krigføring i Afghanistan før Taliban kom til makten, og trolig ble våpnene brukt både til støtte for og i kamp mot USA. Da amerikanske styrker angrep Afghanistan i 2001 var mange av mennene som CIA bevæpnet blitt en del av Taliban-styrkene og Osama bin Ladens nettverk.

CHARLIES KRIG: Tom Hanks er aktuell i rollen som Charles Wilson. Mannen som sammen med en CIA-agent støttet krigsherrer i Afghanistan. Foto: Scanpix
CHARLIES KRIG: Tom Hanks er aktuell i rollen som Charles Wilson. Mannen som sammen med en CIA-agent støttet krigsherrer i Afghanistan. Foto: Scanpix Vis mer
<B>MUJAHEDINER:</B> På 80-tallet støttet USA mujahediner i Afghanistan. Dette bildet viser en mujahedin i Tora Bora-fjellene under den amerikanske bombingen i 2001.
<B>OGSÅ AKTUELL:</B> Julia Roberts skal være aktuell som motspiller i filmen.