Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tom har fortid som kriminell

MySpace-gründeren ble avslørt av FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske Tom Anderson (37) er en av grunnleggerne bak det populære nettsamfunnet MySpace.

Og dersom du er medlem, er dere sikkert også kompiser: Anderson legger seg nemlig automatisk til som venn når du oppretter en personlig brukerkonto på nettstedet.

Kanskje ikke så rart at mannen kan telle over 240 millioner venner på profilen sin.

Nå viser det seg imidlertid at den svært så nettsosiale amerikaneren har ei heller mørk fortid.

Gikk inn i banken

Den amerikanske bloggen TechCrunch avslørte nemlig i helga at Tom Anderson har vært i selveste FBIs søkeslys på grunn av alvorlige tilfeller av hacking.

Nyheten videreformidles av den danske avisa Politikens nettutgave og flere andre medier.

Som ung tenåring på 80-tallet, bedrev Tom Anderson nettkriminalitet i meget stor stil:

MØRK FORTID: Som 14-åring fikk Tom Anderson en betinget dom, etter å ha hacket seg inn i datasystemet til storbanken Chase Manhattan. Foto: AP PHOTO / KEVORK DJANSEZIAN
MØRK FORTID: Som 14-åring fikk Tom Anderson en betinget dom, etter å ha hacket seg inn i datasystemet til storbanken Chase Manhattan. Foto: AP PHOTO / KEVORK DJANSEZIAN Vis mer

Han hacket seg like greit inn i datasystemet til den amerikanske storbanken Chase Manhattan (i dag kjent som JPMorgan Chase).

Slik fikk unge Anderson tilgang til en rekke kunders sensitive kontoopplysninger. Den 14 år gamle datakyndige gutten skal endog ha delt opplysningene om hvordan han hacket seg inn i systemet med mer enn 40 av sine venner.

Truet med å ødelegge
Og han stoppet ikke der, noe som kanskje ikke var så klokt: Etter sigende skal Anderson ha lagt igjen en beskjed til banken, der han truet med å ødelegge viktige filer dersom han ikke fikk tilgang til alle av systemets ressurser.

Hvorpå banken selvsagt tok affære, og kontaktet FBI. Politiet satte så opp en felle for Anderson - og året etterpå ransaket de 25 hjem og tok beslag i 23 datamaskiner.

Anderson fikk bare en betinget dom for lovbruddet - mye på grunn av at han var mindreårig, men også fordi han ikke hadde foretatt seg noe kriminelt da han først var inne og snoket på bankens område.

Juger på alderen

TechCrunch avslører også at Tom Anderson ikke er helt ferdig med juks og bedrag: Mannen er nemlig 37 år gammel - og ikke 32, som han oppgir på sin MySpace-profil.

Mannen bak bloggen TechCrunch og artikkelen om Tom Anderson, bloggeren J. Michael Arrington, er ingen småfisk i nettsammenheng selv.

image: Tom har fortid som kriminell

I 2006 skrev Wall Street Journal at Arrington hadde utviklet seg til å bli en selvstendig maktfaktor - all den tid han satt på, og publiserte artikler basert på, mengder av innsideinformasjon om ulike nettbedrifters gjøren og laden i Silicon Valley.

Arrington kom også på en andreplass under finansmagasinet Forbes kåring av verdens viktigste nettkjendiser i 2007.

FEM ÅR ELDRE: Tom Anderson har over 240 millioner venner på MySpace, og oppgir på profilen sin at han er 32 år. Det stemmer ikke helt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!