Tom Petty (1950-2017)

Tom Petty var folkets rocker

Sang for den jevne amerikaner.

I OSLO: Tom Petty på Norwegian Wood i Oslo sommeren 2012. Det var en konsert for evigheten. Foto Hans A. Vedlog / Dagbladet
I OSLO: Tom Petty på Norwegian Wood i Oslo sommeren 2012. Det var en konsert for evigheten. Foto Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens amerikanerne sørger over de mange drepte i Las Vegas lander en annen trist nyhet i fanget vårt. Først kom bekreftede meldinger om at Tom Petty var død, så kom det nye meldinger om at han ikke var død, men at han neppe ville overleve natta. I natt bekreftet også familien den triste nyheten.

Overraskende

Tom Pettys død kom overraskende på alle - tre uker før han ville fylt 67 år. Han avsluttet forrige mandag en turné i Hollywood Bowl for å feire 40 år med The Heartbreakers. Søndag kveld amerikansk tid ble han funnet i sitt hjem med hjertestans og fraktet til UCLA Santa Monica Hospital i California.

Heartland rock

Det finnes en egen sjanger i amerikansk rock kalt heartland rock. Der var Tom Petty den store ledestjerna og helten – sammen med Bruce Springsteen, Bob Seger og «lillebror» John Mellencamp.

De traff midt i hjertet av USA med tekster og musikk som kjennetegnes av store doser rock og mindre deler country, punk og blues. Dette var musikk som var myntet på gjennomsnittsamerikanerne - arbeidsfolk med både en og to jobber og problemer med å få endene til å møtes. Hverdagssliterne fikk musikk som handlet om dem.

Protesterte

Petty nådde kanskje aldri helt opp til samme superstjernenivå som Bruce, men mange av hans svorne fans vil si at han var større. Han var feinsmeckernes musiker, og en som sto opp for det han trodde på. Som da han i 1981 nektet å godta at plateselskapet satte en høyere pris enn det som var vanlig på hans nye album «Hard Promises». Han holdt tilbake albumet og fikk fansen til å protestere. Plateselskapet ga seg og Petty fikk det som han ville.

Traveling Wilburys

I 1988 ble Petty medlem av supergruppa Traveling Wilburys – sammen med Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison og Jeff Lynne. Det måtte bli suksess. For Petty fikk karrieren et byks da Lynne året etter produserte hans første soloalbum «Full Moon Fever» - med hitlåtene «I Won't Back Down», «Runnin’ Down a Dream» og «Free Fallin’». Albumet stoppet på tredjeplass på listene, og på få år ble han det som kalles et «household name».

Norwegian Wood

Han ble aldri like stor i Europa som i USA, men for fem år siden kom Petty & The Heartbreakers endelig tilbake til Norge. Det var deres første Europa-turné på 20 år - og de headlinet en utsolgt konsert under Norwegian Wood-festivalen i Oslo.

Og for en konsert det ble! Undertegnede fant fram alle seks prikkene på terningen. Det hørtes helt til siste tone var spilt at dette var et band som hadde spilt sammen i 42 år. Flere av medlemmene startet i bandet Mudcrutch i Florida i 1970. I 2008 ga de endelig ut sitt første album. I 2016 kom oppfølgeren.

Nå er Heartbrakers-sjefen borte. Amerikansk musikk har mistet et ikon. Det begynner å bli mange av dem nå. Artistene som ble store på 70-tallet forlater oss en etter en, men det var vel ingen som hadde trodd at Petty var den neste på lista - på vei til evighetens konsertlokale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer