Tom sal for Jan

Bare to gutter og tre jenter møtte fram for å høre Jan Simonsen lese fra sin roman.

-  Pytt pytt, sier Jan Simonsen, kanskje blir dette likevel kultboka som alle skal ha, det skulle ikke forundre meg!

Anmeldernes knusende dom preller av på Simonsen.

I går ville han servere smakebiter for et litteraturkresent og -kyndig publikum på Sting i Stavanger. Her foregår litteraturuka på en annen tid av året, da kan folk sitte musestille i timevis og høre forfattere lese verkene sine fra første til siste side. Han ventet lenge før han inntok stolen, men litteratureliten kom ikke.

Rakk ikke annonsere

Ei jente satt der med en doven øl, to gutter var nysgjerrige over en Farris og en caffè latte, og et jentepar dumpet inn for å spise.

-  Vi rakk ikke å annonsere så godt, forklarte Jan Simonsen.

Sting-sjef og tidligere studiekamerat Terje Vallestad introduserte Simonsen som en spennende kar, men Simonsen var ikke helt klar til å lese om den stakkarslige oppveksten til Bogdan hos en voldelig far utenfor Bucuresti.

-   Jeg syntes jeg så en til i døra, jeg må sjekke, sa Simonsen.

Men der var det ingen, og alle fem i hjørnet fikk så høre om Bogdan, som etter hvert rømte til Tyskland og ble grovt utnyttet som ulovlig arbeidskraft.

Dagbladets anmelder slaktet i går «Guttene fra Yorkstrasse» - «skrevet av et svin - til glede for svin», refset Espen Søbye. Simonsen tok til motmæle og mente at anmelderen ikke hadde klart å skille mellom forfatterens moral og det miljøet han beskriver.

-  Blunder

-  Elementær blunder, sier Jan.

-  Dette er en sannferdig fortelling fra et tabubelagt og sært miljø som ikke så mange kjenner. Så kan man mene at dette fortsatt bør forbli ukjent land, eller hevde at det fortjener oppmerksomhet, sier Simonsen til Dagbladet.

Glimtene fra Bogdans oppvekst var ikke illevarslende. Simonsen og forlagets folk humret da han leste om horekunden som ba den unge gutteprostituerte spytte på ham. Ei saftig spyttklyse var verdt 70 DM.

-  Men jeg kan ikke lese for mye og røpe fortellingene. Les sjøl!

Simonsen sa seg villig til å skrive hilsener hvis noen ville kjøpe bok. Men da hadde jentene fått maten sin, og den ene gutten måtte fornye parkeringsbilletten.

KULTBOK? Jan Simonsen kom til litteraturkafeen Sting i Stavanger for å lese fra den nye boka si. Men bare fem kom for å høre. - Det vil ikke forundre meg om verket mitt blir den nye kultboka som alle skal ha, mente Simonsen likevel.