1980-tallets bygdeliv dokumentert

Tom Stalsberg - nå også med fotobok i beatstil fra Eidsvoll

Wandrups utvalgte: Poeten, spaltisten og diktredaktøren er også en strålende fotograf.

EIDSVOLDSVENNENE: To gutter og ei jente (i midten) på befaring under vårflom på Råholt. Foto: Tom Stalsberg
EIDSVOLDSVENNENE: To gutter og ei jente (i midten) på befaring under vårflom på Råholt. Foto: Tom StalsbergVis mer

FOTOBOK: Bildet ovenfor er tatt på Eidsvoll i 1983, ved KrokenRåholt. To gutter og ei jente (i midten) er ute for å sjekke forholdene under vårflommen det året. Fotografiet pryder coveret på en splitter ny fotobok med tittelen «Eidsvollinger», utgitt av Dagbladets wonder boy Tom Stalsberg, spaltist, surrealist og surrehue i særklasse, i hine hårde dager kalt Stabbe. Derav Stabbe Forlag, som boka kommer ut på.

Stalsberg har etter grundig sortering funnet fram drøyt 100 bilder han tok med sin Nikkormat på 1980-tallet som reporter i Eidsvoll Ullensaker Blad, en fabelaktig svart/hvitt-rapsodi, med snapshots som strutter av tidskoloritt, lagd etter mønster av den amerikanske fotografen Robert Franks legendariske bok «The Americans» fra 1958. Formatet og designen er den samme. Beatkongen Jack Kerouac skrev forord til Frank. Kongsvingers rock’n roll-beatnik Levi Henriksen har levert forordet i Toms bok.

FORBILDE: "Eidsvollinger" er designet etter mønster fra Robert Franks legendariske bok.
FORBILDE: "Eidsvollinger" er designet etter mønster fra Robert Franks legendariske bok. Vis mer

Lesere av herværende spalte vet at under denne anbefalingen står alltid et dikt. Det er hver gang illustrert med et fotografi tatt av spaltens redaktør Tom Stalsberg. Han tar bilder med et varmt hjerte og pekefingeren på rett sted til rett tid. En fabelaktig innsats som han vil få sin lønn for i himmelen.

Den erfarne pinsevennen Henriksen mener at dersom Jesus kommer tilbake til jorda, vil han bruke Stalsbergs bok for å oppdatere seg siden sist.