Tom tilbake til røttene

Etter 40 år som artist gir Tom Jones (64) ut plate med musikken han elsker selv. Med seg har han Englands fremste «boogieist», Jools Holland.

LONDON (Dagbladet): Jones har gjennom fem tiår framført låter i alle mulige sjangrer. Men 27. september kommer albumet «Tom Jones & Jools Holland» ut, med musikken som ligger hans hjerte nærmest.

-  Dette er sangene vi liker selv, sangene vi spiller hjemme, musikken vi elsker. Etter 40 år i bransjen er det overraskende å få sjansen til å lage ei plate med musikk vi liker selv, særlig når platebransjen bare er opptatt av listesuksess. Men selskapet ba oss om å gjøre det slik vi ville, og vi mener at det kan høres at vi har det gøy og trives på plata, sier Jones til Dagbladet.

Stor mann

Plata er spilt inn live med storband. De 18 rock'n'roll-, blues- og boogie-låtene på CD-en er coverversjoner av mer eller mindre ukjente klassikere, og nye låter de har skrevet selv, men det høres ut som hele albumet er en samling av rockelåter fra 30-, 40-, 50- og 60-tallet.

Låter av Jerry Lee Lewis, Big Joe Turner og Howlin Wolf går som hånd i hanske med Tom Jones' egne komposisjoner.

-  Vi har valgt og skrevet sanger vi håper vil vekke følelser hos lytterne. Det er sjelfulle sanger, som kan gjøre deg glad eller trist, eller få deg til å danse. Tekstene er viktige. Mange av disse sangene viser hvor poetisk blues kan være, sier Jones.

-  Det er noen sexy sanger også. Vi spilte inn Howlin Wolfs «300 Pounds of Heavenly Joy», der han skryter av hva han har å tilby. Han var en stor fyr, og det er jeg rg, men ikke 300 pund. Derfor gjorde vi om til 200 pund, sier Tom Jones.

-  Tom er den eneste jeg vet om som har en stemme som kan klare å formidle disse sangene. Vi har klart å gjøre dem til våre egne, sier Holland.

Hedret av dronningen

Jools «The Piano» Holland er ukjent i Norge, men i England er han en anerkjent musiker og TV-personlighet. I årevis har han presentert programmene «The Tube» og «Later» på fredagskvelden, og gitt ukjente band sjansen.

Han er også fast programleder for BBCs show på nyttårsaften. Han har sitt eget storband, Rhythm & Blues Orchestra med seg på skjermen, og på plate. Jools Holland er hedret av dronningen med Order of the British Empire. Men han er mest kjent for å være en virtuos rockepianist. Selv beskriver han seg som en «boogieist».

-  Da jeg var åtte år, hørte jeg min onkel spille boogie-woogie-piano, sanger som har «den tingen» i seg. Det er vanskelig å forklare hva det er, men det er rytmisk musikk, med elementer av country dansemusikk. Teknisk er det spennende at høyre og venstre hånd på pianoet holder forskjellige rytmer. Boogie er veldig sexy musikk, sier Holland til Dagbladet.

Han sier at Tom Jones også er et godt eksempel på en boogieist, og var veldig glad da Jones sa ja til å være med. De to ble sittende og synge og spille etter at Jones flere ganger deltok på nyttårsshowet, og slik ble de venner.

-  Jeg vokste opp samtidig som rock'n'roll startet. Dette er et prosjekt som tar oss tilbake til røttene våre.

PLATEKLAR: Tom Jones er velkjent for nordmenn. Sammen med Jools Holland har han spilt inn et klassisk rock og blues-album.