Tom Waits' favorittskiver

SANTA ROSA, California (Dagbladet): Tom Waits' to nye album har hver solgt vel 10000 eksemplarer i Norge, og klatrer på hitlistene videre i Europa. Vi har lista over artistene og albumene som har betydd mest for ham.

- Jeg hører stort sett bare på gammelt materiale. For sanger råtner ikke, de blir aldri dårlige. Det er en av de vakre tingene med musikk. Å sitte og se på noe som går rundt i en sirkel - det kan aldri gå galt, fortalte Waits i et eksklusivt intervju med Dagbladet nylig.

Waits 15 viktigste

Nå har Waits satt opp de viktigste albumene til artistene og bandene som har betydd mest for ham opp gjennom åra. Her er lista:

The Rolling Stones: «Exile on Main Street»

Leonard Cohen: «I'm Your Man»

Bob Dylan: «The Basement Tapes»

Bill Hicks: «Rant in E-Minor»

Sam Phillips: «Martinis & Bikinis»

James Brown: «Star Time»

Frank Zappa: «Yellow Shark»

Captain Beefheart: «Trout Mask Replica»

Ray Charles: «Modern Country Sounds»

Houndog: «Houndog» Aria: «Passion for Opera»

Harry Partch: «Collection, Vol. 1»

Leadbelly: «Last Sessions»

Alan Lomax Collection: «Prison Songs: Murderous Home»

Wingless Angels: «Wingless Angels»

Vil lage insektmusikk

Selv om Waits klatrer på hitlistene med albumene «Alice» og «Blood Money» - begge fikk terningkast seks i Dagbladet - vil hans kommende album neppe ha like stor kommersiell appell.

- Jeg kan tenke meg å lage musikk til en dokumentar om insekter. Jeg er fascinert av at fugler kan høre marken i jorda, og av fisker som spytter vannkuler på insekter som sitter på blader, og som dermed faller i vannet, sier Waits til Dagbladet.

Artisten har for lengst flyttet fra Los Angeles til frodige daler med vinranker nord i California, og har her fått en sterk interesse for naturen.

- Vi mennesker har mye til felles med insektene, men jeg tror biene og fluene har mer forståelse for hverandre. Jeg vet ikke hvorfor vi mennesker er her: Vi forurenser lufta, forgifter vannet og vi slåss med hverandre - og gjør en god jobb med å utrydde dyr og planter som var her lenge før vi kom til. Vi er ekstreme tilfeller av bortskjemte unger. Vi må jobbe med vår fabelaktige verden, ikke mot den.

Intervjuet med Tom Waits fra 7. mai

Sjekk norske musikknavns platelister her

SELGER: Tom Waits' to kritikerroste album «Alice» og «Blood Money» har så langt solgt like mye i Norge som i Sverige og Danmark til sammen.