Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tomas Espedal er nominert til internasjonal prestisjepris

Men det skulle du ikke visst før i november.

I CELEBERT SELSKAP: Tomas Espedal er på langlisten til den prestisjetunge IMPAC Dublin Literary Award.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
I CELEBERT SELSKAP: Tomas Espedal er på langlisten til den prestisjetunge IMPAC Dublin Literary Award. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I en pressemelding i dag kunne Gyldendal Agency fortelle at Tomas Espedal er nominert til den høythengende internasjonale litteraturprisen IMPAC Dublin Literary Award, for boka «Imot kunsten».

Espedals bok er på langlisten til prisen, som til vanlig offentliggjøres i november hvert år. Nyheten skulle også i år kunngjøres i november, dersom IMPAC-administrasjonen hadde fått det som den ville.

Brøt sperrefristen
- Det var en inkurie fra vår side, vi så ikke datoen for sperrefristen. Derfor har vi vært litt tidlig ute i gleden over informasjonen, sier Eva Lie-Nilsen, rettighetsredaktør i Gyldendal Agency, til Dagbladet.

Hun regner ikke med å få noen større reaksjoner fra prisutdelerne, selv om de har sluppet nyheten tre måneder for tidlig.

- Norge er et lite land i Nord-Europa, og vi skriver på norsk. Denne pressemeldingen er jo kun sendt ut i Norge, sier hun.

Celebert selskap
Siden nominasjonslista ennå ikke er offentlig, vet hun ikke hvem eller hvor mange forfattere Espedal konkurrerer med. I fjor telte langlisten 147 bøker, som deretter ble kortet ned til ti titler i april. IMPAC-prisen ble delt ut 13. juni i år, til Jon McGregor for boka «Even the Dogs».

Prisen er på 100 000 pund, og er med det den største prisen som deles ut til enkeltstående engelskspråklige verk. Dersom prisen går til en oversatt bok, får forfatteren 75 000 pund, og oversetteren 25 000. Dersom Espedal mottar prisen, vil han dele den med oversetter James Sinclair Anderson.

- Nominasjonen løfter ham opp i et gedigent sjikt, når han kommer i klasse med disse tidligere vinnerne og finalistene, mener Eva Lie-Nilsen.

Blant tidligere vinnere er forfattere som Orhan Pamuk, Michel Houllebecq og Herta Müller. Per Petterson er eneste nordmann som har fått prisen, nærmere bestemt i 2007 for boka «Ut og stjæle hester». Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen har tidligere vært på kortlisten, mens Karl Ove Knausgård og Merete Morken Andersen er blant dem som har figurert på langlisten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media