Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salangen-Nyheter.com

«Tomme for popcorn». «Gresset vokser». Salangen-Nyheter gir deg nyhetene du ikke ante du trengte

Nå har livet i lokalavisa blitt TV-serie.

GRÛNDER: Redaktør, eier, styreleder og altmuligmann Jon Henrik Larsen i Salangen-Nyheter fikk domenet Salangen-Nyheter.com i 16-årsgave av moren sin. Nå kommer historien om lokalavisa på TV3. - Våre nyheter blir sammenliket med Kjell Aukrusts Flåklypa Tidende, sier redaktøren. Foto: Anders Grønneberg
GRÛNDER: Redaktør, eier, styreleder og altmuligmann Jon Henrik Larsen i Salangen-Nyheter fikk domenet Salangen-Nyheter.com i 16-årsgave av moren sin. Nå kommer historien om lokalavisa på TV3. - Våre nyheter blir sammenliket med Kjell Aukrusts Flåklypa Tidende, sier redaktøren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salangen-Nyheter er i ferd med å bli hele Norges lokalavis. Jo mindre, mer lokale og gladere nyhetene er, desto bedre er de.

Nå får den lille redaksjonen i Salangen i Troms fylke sin egen dokumentarserie på TV3. Det er blitt en solskinnshistorie om en liten og annerledes redaksjon.

Tabloid Salangen-tittel

For mens resten av Medie-Norge springer etter politikere med buksene nede, skandaler og elendighet, lager de gladnyheter om gresset som gror. Dagbladet har møtt eier og redaktør Jon Henrik Larsen (33) og hans kollega og forlovede, Marita Andreassen.

FORLOVET: Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsen sammen med fotograf, kollega og samboer Marita Andreassen. Foto: Anders Grønneberg
FORLOVET: Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsen sammen med fotograf, kollega og samboer Marita Andreassen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Kan du gi noen eksempler på en tabloid Salangen-tittel?

- Vi er jo blitt kjent for titler som «Gresset vokser og vokser», «Ny hylle på Prix», «Fredags-taco avlyst?», «Høyt snøkost-salg», «Gjenglemt handlevogn observert: Hva har skjedd her?», «Andre gang på kort tid: Tomme for popcorn», «Sidensvansen er ankommet: Et fargerikt gjensyn» og «Hestehovene blomstrer».

Sjarmerer hele landet

Nyheter, titler og fokus er kanskje blitt hardere i mediene etter hvert som samfunnet blir kaldere og verden større. Men Salangen-Nyheter går motsatt vei.

LOKALE NYHETER: TV 3s nye serie handler om lokalavisa Salangen-Nyheter. Video: TV 3 Vis mer

- Vi treffer folket med våre nyheter, sier redaktør Larsen og fortsetter:

- Google Analytics viser at vi har ungdom, voksne og gamle lesere. Vi er en lokalavis for Salangen og Lavangen, men vi får stadig flere lesere fra hele landet. Salangen-Nyheter skal være en fin avis å lese med glade og gode nyheter, sier han.

Lokalavisa har mellom 50-70 000 sidevisninger i uka. Viral-hitene er de morsomme og lokale av typen «Ny hylle på Prix», som ble delt 30 000 ganger.

- Det ble min redning

Fra å være et annerledes lite mediehus, som har utvidet med både nærradio- og tv-sendinger, er Salangen-Nyheter også historien om inkluderende arbeidsliv og det å lykkes selv om man er annerledes.

Jon Henrik Larsen er nemlig autist.

KRISE I BYGDA: Lokalavisa rykker ut og lager sak. Faksimile: Salangen-Nyheter
KRISE I BYGDA: Lokalavisa rykker ut og lager sak. Faksimile: Salangen-Nyheter Vis mer

- I 16-årsgave fikk jeg domenet Salangen-Nyheter.com av min mor. På skolen hadde jeg lært litt om journalistikk, fotografering og IKT. Jeg startet lokalavis, og det ble min redning, forteller han.

Kompis med Erna

Det er gått mer enn 17 år siden redaktøren og altmuligmannen publiserte sin første nettsak. Etter Erna Solbergs nyttårstale for to år siden, som omhandlet inkluderende arbeidsliv, sendte Larsen en epost til Erna.

ALT ER EN SAK: De tar ingen ting for gitt, og selvsagt er det en god sak at gresset gror. Faksimile: Salangen-Nyheter
ALT ER EN SAK: De tar ingen ting for gitt, og selvsagt er det en god sak at gresset gror. Faksimile: Salangen-Nyheter Vis mer

Siden da har Erna og han holdt kontakten.

- Jeg fortalte Erna om oss og at vi ansetter folk blant annet med hull i cv-en. Hun har hørt på meg og sett til oss. Alle mennesker er unike på sin måte, vi er kanskje annerledes, mennesker med krydder, sier Larsen.

- Mamma kjempet alltid

Jon Henrik traff Marita for ti år siden, og på kort tid ble de kjærester, kolleger og samboere - og nå er de forlovet. Nå er han en vellykket gründer.

Hadde det ikke vært for mora, som alltid kjempet for ham, kunne det gått galt.

VELKOMMEN ETTER: - Her sier Facebook velkommen til lokale nyheter, sier redaktør Jon Henrik Larsen. Velkommen etter, konstaterer han Foto: Anders Grønneberg
VELKOMMEN ETTER: - Her sier Facebook velkommen til lokale nyheter, sier redaktør Jon Henrik Larsen. Velkommen etter, konstaterer han Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- At jeg ble inkludert, fikk hjelp til å gjøre ting jeg kunne, ble regningen. Mamma har alltid kjempet for meg. På brannutrykning kunne jeg komme før brannvesenet. Folk trodde jeg var rusmisbruker fordi jeg var så energisk. Derfor fortalte jeg om at jeg hadde en diagnose, forteller han.

- En helt unik gjeng

Programdirektør Andreas Bakka Hjertø i TV3 forteller at da de hørte om Salangen Nyheter, ønsket de å vise fram det redaksjonen i avisa får til.

- Dette er en helt unik gjeng som har fått til noe helt spesielt og det står det stor respekt av. Vi er utrolig stolte av å få lov til å være en liten del av denne unike redaksjonens hverdag, sier han.

TV3-serien hadde premiere tirsdag.

Humor og drama

Serien er laget av Novemberfilm, som har fulgt redaksjonen over en lengre periode. De har vært med på mange av oppturene og noen av nedturene.

KOSTEGALSKAP I BYGDA: Salget av snøkoster har tatt helt av - og det får redaksjonen med seg. Faksimile: Salangen-Nyheter
KOSTEGALSKAP I BYGDA: Salget av snøkoster har tatt helt av - og det får redaksjonen med seg. Faksimile: Salangen-Nyheter Vis mer

- Denne serien inneholder det meste av stort engasjement, her er drama, følelser og ikke minst masse varm og nær humor. Det er den humoren vi synes er morsomst. Når man får lov til å le sammen med noen og ikke av noen, sier Hjertø.

Han beskriver serien som en varm og morsom dokumentarserie, som handler om Norges mest unike og kanskje viktigste nyhetsredaksjon.

- Redaksjonen fokuserer på de nære tingene i nyhetene, de tingene som gjør livet litt bedre å leve, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!