Ut mot kulturministeren:

- Tomme ord og null handling

Leder av Kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V) ber kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) være tydelig i spørsmålet om årets julekonserter.

KRITISK: Leder av Kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland, er kritisk til kulturminister Anette Trettebergstuens arbeid i kjølvannet av de nye coronatiltakene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: Leder av Kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland, er kritisk til kulturminister Anette Trettebergstuens arbeid i kjølvannet av de nye coronatiltakene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag ble nye coronatiltak igjen innført, i kjølvannet av kraftig økning i smittetall, sykehusinnleggelser, og den nye omikron-varianten.

Regjeringen har igjen innført begrensninger i publikum på konserter innendørs. Maksgrensa er nå 600 personer fordelt på tre kohorter, og det må være minst to meter avstand mellom kohortene. Publikum må også ha faste tilviste plasser.

Regjeringen har forlenget den gamle kompensasjonsordningen for tapte inntekter fram til sommeren, men de manglende oppdateringene har ført til at 76 artister og 46 selskaper vurderer å avlyse konserter fram til nyttår, skrev Dagbladet i går.

Krever svar

Nå kritiserer lederen av Kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap). Han mener kulturministeren må garantere for at årets julekonserter kan gjennomføres.

- Jeg vil oppfordre kulturministeren til å si det Abid (Raja, tidligere kulturminister, journ.anm.) sa da han var kulturminister; «Vi vil dere skal gjennomføre, vi skal dekke kostnadene». Da vil ikke julekonsertene fortsette å bli avlyst, for det er lov med 3 x 200 på arrangementer, sier Almeland til Dagbladet.

Se svaret til kulturminister Anette Trettebergstuen lenger ned i saken.

- Tomme ord og null handling

Han mener at hvis kulturbransjen får beskjed om å gjennomføre de planlagte konsertene med garanti om at mellomlegg vil dekkes, så vil ikke artistene og selskapene måtte avlyse konsertene.

- Jeg vil at kulturministeren skal huske at kulturen har mange formål; det er ikke bare glede de sprer, det er ikke bare underholdning, de er også viktig næring og representerer dannelsen i samfunnet. Det er verdt å bruke penger på dette, sier Almeland.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Han sier videre at for hver dag som går uten handling trues samtlige juleforestillinger med å avlyse. Han er også kritisk til arbeidet kulturminister Anette Trettebergstuen har gjort så langt.

- Jeg håper den nye kulturministeren gjør jobben som kreves på sin vakt. For til nå har det blitt med tomme ord, og null handling. Nå må hun straks ut med garanti for å redde julekonsertene. De trenger vi i denne mørke tida.

Jobber med justeringer

Kulturminister Anette Trettebergstuen er forelagt kritikken fra Grunde Almeland.

- Jeg er veldig glad for at vi nå raskt har fått på plass at det kommer en stimuleringsordning, slik bransjen har etterlyst - i tillegg til kompensasjonsordninga som kom forrige uke, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Nå er jeg i god dialog med bransjen om å lage ordninger som treffer bedre enn de gamle. Dette har vi fullt fokus på nå, og jeg kommer tilbake med flere detaljer så snart de er på plass, sier Trettebergstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer