Tomme trivialiteter

Jeg ble ikke beveget av de tragiske hendelsene i amerikanske Elizabeth Evans' debutroman. Grått ønsker å bade i rødt og går til grunne i sin ureflekterte lengsel. Sangen har vært sunget før. Her framføres den ikke i en melodi som får meg til å lytte på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I «Den blå timen» ender en alminnelig families kamp for å oppfylle den amerikanske drømmen i ruiner. Året er 1959, og Kennedy overtar for Eisenhower. Familien Powell flytter til det arkitekttegnede huset som er litt for stort og dyrt. Tiårige Penny er yngstemann i familien. Som voksen ser hun tilbake på året som forandret familiens liv.

Fortelleren og jeg-personen, Penny, elsker sin familie og kjemper for å forsvare mor Dotty, far Bob og storesøster Nancy. Særlig prøver hun å beskytte sin underdanige og overvektige mor fra det nye nabolagets krav til kunnskap, originalitet og eleganse. Den normale middelklasse møter et sosialt sjikt som i sin selvfølgelighet har et mer avslappet forhold til kjernefamiliens moralnormer. Familien Powell streber i det ytre etter å bli som naboen. Franskkurs, slankepiller og hårbleking tar mye plass i romanen.

Den skjønne kvinnen som lar seg tvinge i kne av den sterke mannen, er reklameidealet som boka refererer, og som gjør familiens tre kvinner til ofre. For en moderne norsk virkelighet blir de latterlige ofre, fordi forfatteren gir kvinnene minimale evner til selvstendige vurderinger. Moren er villig den perfekte hustru som gråtende venter med ødelagt middag når far kommer hjem fire timer for seint med et bredt glis og whiskyånde. Penny tilgir ham hva som helst bare hun får hans anerkjennelse som pen. Det eneste hun vil at han skal si til moren, er at hun er vakrest i verden. Det alene vil gjøre henne lykkelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer