Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tømmer kontoen

Kjendis-Norge frykter utbytteskatten, men har tatt sine forholdsregler. Mange av dem har i år nærmest tømt sine selskaper for penger mens det ennå er skattefritt å ta ut utbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En eventuell utbytteskatt vil ramme artister spesielt hardt fordi mange av dem har opprettet selskaper som de kjører lønna gjennom, og tar ut utbytte etterpå.

De 17 kjendisene på Dagbladets liste har totalt tatt ut 23,8 millioner kroner i utbytte. Siden beslutningen om utbyttet er fattet før tirsdag denne uka, slipper de å betale utbytteskatten på 14 prosent.

Vanligvis tas noe av overskuddet i et selskap ut som utbytte, mens resten syltes ned som egenkapital. Men i år har mange kjendiser tatt ut hele overskuddet pluss mye av den oppsparte egenkapitalen.

  • Arthur Arntzen: Arthuro AS hadde et overskudd på 1,5 millioner kroner, men utbyttet som ble delt mellom Arthur og hans kone, var på formidable 2,4 millioner kroner.
  • Halvdan Sivertsen: Nordlandstrubadurens selskap, Nordaførr, hadde i fjor et overskudd på 2,96 millioner kroner, men betalte ut 3,75 millioner til sine tre aksjonærer. Av dette mottok Siversten 2,44 millioner.

Ikke ulovlig

Både Arne Hjeltnes, Petter Nome, Sven Nordin, Nils Vogt, Knut Borge, Jens Brun-Pedersen og Otto Jespersen har tatt ut mer penger enn overskuddet skulle tilsi. Det er slett ikke ulovlig å gjøre dette, men det svekker økonomien i selskapene.

Totalt kan kjendisene og deres medeiere ha tjent 3,3 millioner kroner på å ta ut utbyttet i tide. Hege Schøyen derimot, angrer muligens i dag. Hun har ikke tatt ut en øre i utbytte i år, men latt hele overskuddet på 2,1 millioner kroner være igjen i selskapet Norsk Sceneskrekk. Det kan koste henne 294000 kroner i framtidig utbytteskatt!

Unngår deling

Dette er ikke den eneste skattefinten kjendisene har tatt. Legg merke til at de aller fleste eier rundt 64 prosent av selskapene sine. Resten av aksjene har en venn eller manager som er passiv eier i selskapet. På denne måten slipper kjendisene den såkalte delingsmodellen og betaler bare 28 prosent skatt. Dersom selskapet var heleid, måtte de ha betalt inntil 50 prosent skatt. Arthur Arntzen må også betale 50 prosent skatt av overskuddet siden han eier Arthuro AS sammen med kona.

SOLID UTBYTTE: Halvdan Sivertsens selskap Nordaførr, hadde i fjor et overskudd på 2,96 millioner kroner.