Tomms Afrika

Pedagogiske beretninger fra et uforståelig kontinent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TOMM KRISTIANSEN rakk å bli en parodi på seg selv, lenge før han i sommer avsluttet sin tredje periode som NRKs Afrika-korrespondent. Han er på ingen måte alene om det, etter ei tid blir alle korrespondenter parodiske. Men det er noe spesielt med Tomm Kristiansen: Han er blitt en «Far Afrika-figur», slik Anne Hege Simonsen skrev i et innlegg her i avisen på lørdag.

Gjennom sitt empatiske og billedrike språk har han forsøkt å lokke nordmenn til å bry seg om Afrika. Han har terpet på at afrikanere ikke er dumme barbarer som bare dreper hverandre og sulter i hjel. I reportasje etter reportasje har han zoomet inn på enkeltskjebner for å få oss til å kjenne oss igjen i og forstå afrikanerne - se, de er ikke så annerledes enn oss.

- DET ER UMULIG å skildre Afrika i det vanlige nyhetsspråket, sa Tomm Kristiansen i en debatt på Kapittel-festivalen i år, og fikk støtte fra internasjonale kolleger. De var skjønt enige om at når man rapporterer fra Afrika, må man alltid begynne med å overtale publikum om at afrikanere er mennesker, og at Afrika ikke er et mørkt og uforståelig kontinent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer