Tommy - kongen av Tertitten

TERTITTEN (Dagbladet): Det er ikke fritt for at Tommy har fått stjernenykker etter triumfferden gjennom «Borettslaget» på NRK. Han har allerede vent seg til leverpostei og bogskinke utenom faste måltider. Men i kveld er det slutt på TV-tilværelsen.

Unni Ottosen (70), deltaker i rytmisk sportsgymnastikk under olympiaden i Helsinki i 1952, vet hvordan en TV-stjerne skal behandles. Med løfte om leverpostei og skinke blir den fem år gamle blandingsbikkja lokket med opp i leiligheten hennes. Svært lite tvang er inne i bildet.

- Jeg sier at han likner på Yngve Freiholt slik han vifter med rumpa, sier Unni.

Tommy er den eneste autentiske stjerna fra «Borettslaget» som busslaster med skoleklasser og andre interesserte kan gjenfinne når de kommer for å få et glimt av livet i Engelsborg borettslag. For her oppe ved Carl Berners plass i Oslo heter det slett ikke Tertitten, og driftsleder Roy Narvestad heter vaktmester Alf Mikalsen. Eieren av det som må være en av byens mest imøtekommende hunder.

- Tommy er en fantastisk snill hund. Du kan gjøre hva du vil med ham, sier Alf Mikalsen.

Han er fra Vesterålen som Linda Johansen i «Borettslaget».

Sympatiske Alf har registrert en jevn strøm av nysgjerrige til Engelsborg siden sendestart for «Borettslaget». De stiller seg opp på plenen og foreviger seg med japansk flid foran dette monumentet av hverdagsliv i Oslo.

Gjenkjennelse

- Det er en kjempefin serie. Klokka 22.30 sitter alle her oppe inne og ser på TV.

Den tidligere kvartermesteren på S/S «Norway» kom til Engelsborg i 1987. Da var det riktignok noen år siden annonser om ledige leiligheter i Oslo ble utstyrt med «NB! Ikke nordlendinger». Men markeringsbehovet satt i veggene for enkelte av beboerne.

- Det var noen som skulle sette meg på plass. Ei dame kastet søppelet ut av vinduet og ned på gårdsplassen, for å markere. Ei gammel trollkjerring. Men vi ble da gode venner etter hvert.

- Kjenner du deg igjen i Narvestad?

- Både nei og ja. Han er en streng mann, en kverulant. En god «peislest». Men på den annen side vil han hele tida det beste for beboerne.

Dame med fortid

«Borettslaget» har også ført til popularitet i boligmarkedet for Engelsborg.

- For en av leilighetene til salgs ble det annonsert med Tertitten. Det kom noe voldsomt med folk, sier Mikalsen.

Det er for øvrig ikke noe nytt for Engelsborg å være en attraksjon. Med sine 315 leiligheter var dette ved oppføringen i 1939 Nord-Europas største boenhet. Unni Ottosen har bodd her siden 1941. I likhet med Linda Johansen har hun en fortid fra mer glamorøse omgivelser enn det Engelsborg kan by på en blek dag i mars. Rundt om i leiligheten hennes henger diplomer, hedersfat og medaljer fra mange år med turn og rytmisk sportsgymnastikk.

- I 1952 var jeg med som reserve i rytmisk sportsgymnastikk under OL i Helsinki, og i 1954 ble jeg nesten norgesmester i turn i Halden, forteller Unni.

Og ser ned på den nykårede norske mesteren i oppmerksomhet.

- Ja da, Tommy, nå skal du få leverposteien din.

HELT SJEF: Mye dreier seg fortsatt om Tommy the dog i Engelsborg borettslag ved Carl Berners plass i Oslo. Bedre kjent som Tertitten borettslag for over en million TV-seere.
SNILL: Vaktmester Alf Mikalsen med sin gode kamerat Tommy. - Han er en fantastisk snill hund, sier Alf om stjerna fra på NRK. Tommy er den eneste autentiske stjerna som du ennå kan være så heldig å treffe om du legger veien til Engelsborg. I kveld vises siste episode av «Borettslaget».