MGP 2020:

Tommy (22): - Ikke meningen å ødelegge

Tommy Austheim følte seg feilaktig framstilt som årsaken til at NRKs stemmesystem gikk ned, etter forsøk på å fylle tv-skjermen med emojis.

- BARE FOR GØY: Tommy Austheim (22) føler seg feilaktig framstilt som årsaken til at NRKs stemmesystem gikk ned, etter forsøk på å fylle tv-skjermen med emojis. Se seansen her. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken har haglet mot NRK etter stemmeskandalen under lørdagens MGP-finale.

En såkalt folkejury på 30 personer besluttet hvilke fire bidrag som gikk videre til sølvfinalen, basert på studioopptak. Etter det fikk folket avgjøre, og Ulrikke Brandstorp (24) stakk av gårde med den endelige seieren.

Ifølge konstituert kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen var det trolig 38 millioner emojis som gjorde at systemet knakk sammen.

I tillegg til avstemningen ønsket nemlig NRK at seerne skulle reagere på innslagene med emojis som dukket opp på skjermen.

- Vi synes dette er veldig leit, og vi beklager at det ble sånn, men vi føler oss trygge på at det er den riktige vinneren som står igjen, sa Haugen til Dagbladet lørdag kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Aldri meningen å ødelegge

Tommy Austheim (22) var blant dem som tok utfordringen da publikum ble oppfordret til å «spamme» programmet med emojis.

Han googlet seg fram til gratisverktøyet Auto Clicker, som kan «programmeres» til å klikke på et objekt x antall ganger innenfor en gitt tidsperiode. Det hele ble filmet og lagt ut i sosiale medier.

BLID: MGP-artist Rein Alexander forteller om sitt synspunkt på MGP-skandalen. Video: Celina Morken / Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

- Jeg ville se om det var mulig å fylle hele tv-skjermen med én type emojis, bare for gøy. Det var aldri meningen å ødelegge for noen, sier Austheim til Dagbladet.

Dagens Næringsliv omtalte Austheims «emoji-hack» søndag formiddag, og koblet denne opp mot NRKs systemsvikt. Seinere fulgte avisa opp med å skrive at 22-åringen skapte «emoji-kaos».

Til Adressa sier Austheim at opplevde å bli feilaktig beskyldt for å ha ødelagt avstemmingssystemet.

- Jeg tror jeg hadde det gående i to sanger før alt klikka. I første omgang ble det framstilt som at det skulle være min feil - det framsto som et koordinert angrep mot NRK. Men jeg vet om mange som synes det virker rart at dette skal ha velta hele systemet. Det synes jeg og, utdyper han.

- Hvis det viser seg at det var min feil, angrer jeg selvfølgelig, og legger meg langflat. Da er det ikke noe artig lenger. Det var som sagt aldri meningen å ødelegge noe.

Var det emojiene som fikk alt til å knele?

Hacker, utvikler og systemarkitekt Øistein Sørensen påpeker på sin blogg at en emoji utgjør 4 byte i størrelse. 38 millioner av dem utgjør altså 152 millioner bytes, eller 152 MB. Han synes det er rart at dette utpekes som årsaken til problemene.

Tommy Austheim har merket seg mange som har påpekt det samme.

FORKLARER: Mandag 17. februar møtte underholdningsredaktør og avdelingsleder for utviklingsavdelingen i NRK, Charlo Halvorsen og Inge Thorud, pressen for å fortelle om siste utviklingen i det som ble en stemmeskandale under Norges MGP-finale. Video: Celina Morken / Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

- Datamengden i megabyte trenger ikke ha noe å si, nødvendigvis. Det kan like godt være mengden forespørsler under et kort tidsrom som har bidratt til å knele systemet, sier utvikler Tor Henning Ueland i Dagbladet.

Det er første gang NRK bruker det nye stemmesystemet, der man bare kan stemme via nett, og ikke via sms.

PROBLEMER: Som bildet viser, slet flere med å komme seg inn på hele nrk.no lørdag kveld. Foto: Skjermdump
PROBLEMER: Som bildet viser, slet flere med å komme seg inn på hele nrk.no lørdag kveld. Foto: Skjermdump Vis mer

Flere artister og managere har gått hardt ut mot NRK etter problemene. Kjendismanager Erland Bakke, som har hatt med totalt seks artister i MGP-sirkuset, gikk raskt ut og krevde omkamp.

Det samme har flere av de 750 som har sendt inn klager til Kringkastingsrådet gjort.

Prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stig Karlsen, beklaget kaoset allerede lørdag kveld, men har gjort det klart at det er uaktuelt å gjennomføre en ny avstemning.

NRK brukte mandag formiddag til å evaluere stemmekaoset som fant sted under lørdagens finale i Melodi Grand Prix.

- Det var et stort engasjement tidlig i programmet med mange emojier. Det er der det starter, og så skaper det en kjedereaksjon som vi jobber med å undersøker årsaken til, sa avdelingsleder i NRKs teknologiavdeling, Inge Thorud, under mandagens Dagsnytt 18.

På spørsmål fra Dagbladet mandag ettermiddag om hvorvidt personer som sendte flere hundre emojier rett etter hverandre, kunne være deler av årsaken til problemet, svarte Thorud:

- Nei, det er det ikke. Jeg har sett noen filmer fra folk som tilsynelatende har klart å sende inn veldig mange. Det har vi mekanismer som stopper i bakkant. Så det eneste de tar ned er sin egen maskin. Dette er fordelt på alle rundt i Norge som stemte og ga tomler og hjerter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer