Tommy traff folkejuryen

Dagbladet-leserne har kåret «Tommys inferno» og «Nattsvermeren» til beste norske og utenlandske film fra de siste tjuefem årene.

– Det er kjempegøy å høre, og ganske uventet, sier regissør Ove Raymond Gyldenås, mannen bak filmen «Tommys inferno» fra 2005.

I sommer har Dagbladets jury kåret de 15 beste norske og utenlandske filmene fra de siste 25 åra. Tarantinos «Pulp Fiction» ble i går den utenlandske vinneren, og Pål Sletaunes «Budbringeren» er i dag kåret til den beste norske.

Samtidig har lesere på nettet kåret sine favorittfilmer. I går var resultatene fra folkejuryen klare, og resultatene kunne knapt vært mer forskjellige fra fagjuryens. Ivrige fans har stemt ungdomsfilmen «Tommys inferno» til topps. Filmen fikk 730 stemmer, og tok en overraskende seier foran tunge reginavn som Hans Petter Moland («Aberdeen») og Erik Poppe («Schpaa»).

– Hvis det er ungdommer som har stemt fram filmen, tror jeg det er fordi den handler om forhold de kan kjenne seg igjen i, sier Gyldenås.

Publikumssuksess

«Tommys inferno» handler om det unge kjæresteparet Tommy og Maria og deres ulike meninger om seksuell debut. Filmen ble sett av litt over 100 000 publikummere. Dagbladets anmelder ga filmen terningkast fire og skrev: «Noen småfeil, litt uklar diksjon, svikt i tempoet, farseaktige tendenser osv. trekker inntrykket ned. Men i hovedsak er det en morsom, raus og overraskende film.» Filmfondets kortfilmkonsulent Kalle Løchen har sittet i fagjuryen i Dagbladets filmkåring, og er overrasket over resultatene fra nettavstemningen.

– Jeg synes ikke «Tommys inferno» er Norges beste film. Jeg har heller ikke sett at den har blitt nevnt i så mange debatter i forbindelse med kåringen, sier Løchen.

Løchen mener filmavstemningen på nettet er dominert av en ung publikumsgruppe.

– Det er veldig mye barne- og ungdomsfilm på lista og lite fra åttitallet, så jeg tror det er en forholdsvis ung gruppe som har stemt. Det er ei ganske merkelig liste – her er det mange ikke helt ferske filmer som ikke ble sett av spesielt mange. Jeg er også overrasket over at «Aberdeen» ligger så høyt oppe, for jeg synes ikke den er Hans Petter Molands beste, sier Løchen.

Molands «Kjærlighetens kjøtere» er den eneste norske filmen folkejury og fagjury har felles.

«Nattsvermeren» vant

Jonathan Demmes «Nattsvermeren» med Jodie Foster og Anthony Hopkins ligger øverst på folkets liste over beste internasjonale filmer, foran Stanley Kubricks «Full Metal Jacket» og Ridley Scotts «Blade Runner».

– Dette er en fin liste, med filmer som har status uansett. Her har fagjuryens liste mange likheter med folkets, og mange av filmene som er tatt med, kunne også stått på vår. Lista som helhet er ganske amerikansk-inspirert, med «Cinema Paradiso» som et unntak, sier Løchen.