Tomt trommelom

BERGEN (Dagbladet): Her gjelder ikke uttrykket «takten, det er halve akten». I showet «Stomp» er rytmen hele forestillingen. Og alt fra trommehinner til oppvaskkummer trommes og trampes på i ulike tempo. Til slutt virker alt like hult.

Instruktørene Luke Cresswell, forhenværende selvlært perkusjonist fra Brighton, og Steve McNicholas, sanger og teatermann fra Yorkshire, har ettertrykkelig banket «Stomp»-suksessen inn i internasjonal showbiz.

Genial

Grunnideen er like enkel som genial og uoriginal: Fram i et bakgatemiljø hvor bakgrunnen er en slags dekorativ søppelfylling for finere bilverksteder dukker artistene dunkende opp.

Rytmene lager de selv av alt som «tilfeldigvis» finnes på stedet. Med den egger de hverandre og erter hverandre, finner utløp for frustrasjon og aggresjon, lekelyst og lede - alt uten at et ord blir sagt.

De åtte artistene i denne turnéversjonen hisser hverandre i synkron støy eller perfeksjonistiske dueller. Det er lenge fascinerende, og publikum svarer med taktfast trampeklapp - hva ellers!

Særlig originalt eller nytt er opplegget ikke. Aktører som lager sitt eget rytmiske akkompagnement, har eksistert i så å si all form for folkedans, spansk, afrikansk, irsk riverdance og ulike former for stepp har den samme suggererende virkning.

Den store svakheten her er det visuelle, som stort sett er statisk uten noen koreografiske visjoner.

Ingen stigning

At showet er uten handling, får så være, men når typetegningen er heller svak og lyden og rytmen sjelden er knyttet til konkrete sceniske situasjoner, blir det heller ingen stigning, og paradoksalt nok ingen rytme i selve forestillingen.

Halsbrekkende

Tross mangel på framdrift er det trommesoloer og trampedueller nok som virker både halsbrekkende og hårreisende. Bare at tramp-tramp uansett synkronisert støynivå i lengden blir trettende tomt.

<B>I BANKENDE KJØR:</B> Rytmeshowet &#171;Stomp&#187;, som har dundret og dunket seg gjennom verdensmetropolene siden starten i Brighton for åtte år siden, startet norgesbesøket i Bergen i går. Her kosteballetten fra åpningen.