DEBATT

Tomtefestebalanse?

Den nye loven er i overkant vennlig mot grunneierne.

UBALANSERT: Det er forståelig at regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg, vil ha en ny tomtefestelov. Men går man ikke her fra en ubalanse til en ny? spør artikkelforfatterne.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UBALANSERT: Det er forståelig at regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg, vil ha en ny tomtefestelov. Men går man ikke her fra en ubalanse til en ny? spør artikkelforfatterne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har lagt fram forslag til ny tomtefestelov, forståelig fordi Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012 mente at de norske reglene for forlengelse av festekontrakter var i strid med menneskerettene.

Vår far tegnet en festekontrakt i 1964 med årlig avgift på 115 kroner. Ved utløp av kontrakten 49 år etter, er denne opp-/inflasjonsjustert til 1558 kroner. Etter tidligere lov skulle vi så kunne forlenge festeforholdet med konsumprisindeksen som reguleringsfaktor. Selv om den aktuelle skogstomta ikke kan sies å ha noen krembeliggenhet - med ca. 1 km ned til strand og hav i Østfold - er likevel en årlig festeavgift på godt under 2000 kroner svært rimelig for 1,6 mål hyttetomt. Tomteverdien har uten tvil prosentvis økt mer enn festeavgiften i løpet av de samme 49 år. Det er denne typen ubalanser som nå skal rettes på gjennom ny lov.

Men regjeringen foreslår at bortfesteren ved forlengelse av kontrakten kan oppjustere årlig festeavgift til 2,5 % av råtomtverdi. Og hva innebærer det i vårt tilfelle? Hvis vi antar en råtomtverdi på 3- 400 000 kroner per mål, og dermed 5- 600 000 for 1,6 mål, gir det en årlig festeavgift på opp under 15 000 kroner. Vi vil stå overfor en tilnærmet tidobling av gjeldende avgift. Går man ikke her fra en ubalanse til en ny?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.