Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tone blir en av kultur-Norges mektigste

Her er det nye kulturrådet.

NY LEDER: Kulturminister Linda Holstad Helleland (til høyre) har utnevnt Tone Hansen som ny leder av Norsk kulturråd. Foto: Regjeringen.no
NY LEDER: Kulturminister Linda Holstad Helleland (til høyre) har utnevnt Tone Hansen som ny leder av Norsk kulturråd. Foto: Regjeringen.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det vakte oppsikt da det ble kjent at komponist, Krf-politiker og kulturbyråkrat Yngve Slettholm ikke fikk noen periode nummer to som leder av Kulturrådet.

Nå er det klart hvem som blir Slettholms etterfølger - Tone Hansen (45), kurator, kunstskribent og direktør ved Henie Onstad kunstsenter.

Sammen med fire andre nye kulturrådsmedlemmer ble hun oppnevnt i statsråd i dag.

Deler ut penger Kulturrådet sitter på den statlige pengesekken for tilskudd til kunst og kultur og bestemmer hvem som får og hvor mye. De representerer derfor betydelig makt i kultur-Norge.

Det er på gang endringer i sammensetningen av kulturrådet, og det er varslet at rekrutteringen av nye medlemmer i framtida vil få flere kriterier enn bare kunst- og kulturforståelse.

Med valget av Tone Hansen som ny leder styrkes rådets kompetanse på det visuelle feltet, hevdes det i pressemeldinga fra Kulturdepartementet.

- Hun har vist seg som en sterk leder som kan ta rådet gjennom de endringsprosesser de nå står overfor. Samlet har det nye rådet bred kompetanse fordelt på ulike kunstfelt. Det er også balansert med hensyn til kjønn og geografi, sier den ferske kulturministeren Linda Hofstad Helleland om dagens oppnevning.

Nye koster De andre nye medlemmene av kulturrådet er:

• Martin Eia-Revheim (42). Jobber med etableringen av Sentralen, Sparebankstiftelsen DNBs nye kulturbygg i Kvadraturen. Grunnla i sin tid jazzklubben og utestedet Blå i Oslo, har ledet Kongsberg Jazzfestival (2002-2005), orkestersjef i Kringkastingsorkesteret (2006-2009) og direktør for MIC Norsk Musikkinformasjon (2009—11).

• Maria Utsi, Harstad (34). Direktør for Festspillene i Nord-Norge; tidligere vært festivalsjef for Varangerfestivalen i Vadsø og daglig leder for Hermetikken næringshage i Vadsø.

• Thorbjørn Gabrielsen (56). Kunstnerisk leder for Teater NOR og Stamsund Internasjonale Teaterfestival, magister i teatervitenskap, tidligere teaterleder ved Nordland Fylkeskommune og kunstnerisk leder ved Nordland Teater.

• Jorunn Veiteberg (60). Dr.philos. i kunsthistorie, tidligere professor II ved Kunsthøgskolen i Bergen, kritiker, kurator, forsker og redaksjonssjef for kunst og kultur i NRK, og gjesteprofessor ved Högskolan för design og konsthandverk ved Göteborgs Universitet.

Rådsmedlemmer som ble oppnevnt i 2013 og har to år igjen av sin periode, er musiker og pedagog Soon-Mi Chung, ballettdanser og koreograf Arne Fagerholt, forfatter Anne Oterholm, kunstner og museumsdirektør Anne Marit Noraker, og Geir Haraldseth, leder ved Rogaland Kunstsenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!