Anmeldelse: «Stjernekamp» på NRK 1

Tone smeltet alle

Vi anmeldte «Stjernekamp» låt for låt.

TRAFF EN NERVE: Tone Damli fikk femmer av Dagladets anmelder, og ble trukket fram som kveldens beste av to av tre dommere for sin tolkning av Chris Holsten i kveldens «Stjernekamp». Neste lørdag skal hun og de sju andre gjenværende deltakerne synge opera. Alle foto: Julia Marie Naglestad
TRAFF EN NERVE: Tone Damli fikk femmer av Dagladets anmelder, og ble trukket fram som kveldens beste av to av tre dommere for sin tolkning av Chris Holsten i kveldens «Stjernekamp». Neste lørdag skal hun og de sju andre gjenværende deltakerne synge opera. Alle foto: Julia Marie Naglestad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: Oppdatert: Melis måtte forlate «Stjernekamp» i kveld.

I tredje runde skulle ni bli til åtte, og artistene skulle overbevise seerne med å synge en av sine favorittlåter med norsk tekst.

Låtvalget illustrerer godt at mange av dem er unge (og lovende). Det ble nemlig ikke noe «mimreprogram», siden bare tre av kveldens låter er eldre enn 2017. To av dem var for øvrig direkte eller indirekte relatert til «suksessoppskriften» Kaizers Orchestra, som er i full gang med tidenes norgestúrne.

Melis lå i faresonen sist, og i kveld ble hun den andre artisten som måtte forlate konkurransen.

KVELDENS GJENG: Disse ni deltakerrne sang i kveld hver sin favorittsang med norsk tekst: Fra venstre: Aleksander With, Damien, Mari Bella, Melis, Mia Gundersen, Tone Damli, Adrian Sellevoll, Elle Maija Klefstad Bær og Odd René Andersen. Foto: Julia Marie Naglestad
KVELDENS GJENG: Disse ni deltakerrne sang i kveld hver sin favorittsang med norsk tekst: Fra venstre: Aleksander With, Damien, Mari Bella, Melis, Mia Gundersen, Tone Damli, Adrian Sellevoll, Elle Maija Klefstad Bær og Odd René Andersen. Foto: Julia Marie Naglestad Vis mer

NRK-profil Christine Dancke hadde i kveld selskap ved dommerbordet av Bjørn Eidsvåg og mentor Kristian Kristensen. Vi vurderte kveldens ni låter fortløpende:

Tone smeltet alle

Aleksander With: «Menn som meg» (Ramón)

Kveldens første bidrag er også det ferskeste, en låt som har hatt 3, 7 millioner lyttinger på Spotify siden den ble gitt ut for ett år siden. Aleksander har nesten ikke sunget på norsk, og det er egentlig litt snodig. Hvorfor ikke, for dette er en fin start. Han gjør ikke mye ut av den, men med band i ryggen har han lagt seg på en mer dynamisk versjon enn den mer programmerte originalen. Han synger fint, og mentor Kristian sier han har en deilig stemme. Det er rett og slett «fette reint», mener han, mens Christine mener han bør synge på egen dialekt neste gang.

Tone smeltet alle

Elle Maija Klefstad Bær: «Så skjønn» (Kristian Kristensen)

Elle Maija har valgt en låt av mentor Kristian fra 2019. Originalen har massiv koring som et slags gjennomgående «tema», og Elle tar den helt ut med et stort og visuelt kor som fyller «Stjernekamp»-scenen.

Det er en kul versjon, dette, men hun plages dessverre av sur sang. Det trekker ned, siden dette er en sangkonkurranse. Gjesteekspert Bjørn Eidsvåg er inne på det, men pakker det litt inn. Mentor Kristian. som er ansvarlig for låten, er veldig fornøyd og mener hun er «fette rå».

Tone smeltet alle

Adrian Sellevoll: «Håper du har plass» (Cezinando)

Adrian fikk mye skryt etter forrige lørdags meget energiske rockeopptreden. I kveld har han valgt en av Cezinandos største hits.

Originalen fra 2017, med imponerende 35 millioner lyttinger på Spotify, er noe statisk og «kantete». Adrian gjør den mykere, Han er spak i starten, men det går seg til etter hvert. Låten betyr åpenbart mye for ham, for han har mange han vil si unnskyld til. Han viser seg fra en annen side, likevel tror jeg ikke helt på ham. Det er stilleststående og nervøst. Ekspertene er positive, men dette blir en nedtur i forhold til de to første bidragene.

Tone smeltet alle

Mari Bella: «Hjerteknuser» (Kaizers Orchestra)

Endelig. Nå snakker vi formidling! Mari Bella fikk toppkarakter forrige lørdag, og hadde litt å forsvare. Siden hun er fra Bryne føles det helt naturlig at hun i kveld går for Bryne-bandets store låtsuksess fra 2010.

Jeg tror på Mari Bella når hun synger om sin hjerteknuser. Så deilig at hun faktisk treffer på alle tonene, og formidlingen er inderlig. Artig å høre denne sangen sunget og framført på en helt annen måte enn originalen til Janove Ottesen og hans Kaizers Orchestra. Hun får beskjed av ekspertene om å finne fram «grumset» i stemmen, men her stemmer det veldig bra for denne anmelderen.

Tone smeltet alle

Odd René Andersen: «To fulle menn» (Jokke & Valentinerne)

Det store soulstemmen til Odd René har imponert både kritikere og dommerpanelet. Kveldens låtvalg er kanskje noe overraskende, for han virker så «ordentlig».

Klarer han å leve seg inn i denne rølpete låten fra 1987, eller bør han gjøre det? Han får gode råd av mentor Kristian, fjerner rølpet og tar den helt ned - som Trond Granlund i fjor gjorde på sitt album med Jokke-sanger i fjor - for øvrig uten «To fulle menn».

Med munnspillet blir det litt blues av dette. Odd René prøver ikke å være Jokke, for det er det ingen som kan bli. Og - det er unektelig fornøyelig å høre førstelinja «Ketchup på skjorta og sennep i ræva» sunget av sindige Odd René!

Tone smeltet alle

Melis: «Alene» (Arif Murakami)

Melis havnet fortjent i faresonen etter forrige lørdags mislykte Nirvana-tolklning. Jeg er redd hun kan ryke når hun svarer med denne versjonen av Arifs store hit fra 2017.

Hun synger stort sett reint, men også affektert. Hun klarer ikke å dra oss inn i låten, og det blir overflatisk. Det er kveldens showlåt så langt, og hun skal ha for at hun gjør Arifs låt helt annerledes. Samtidig glemmer og gjemmer hun bort følelsene og sårheten i den sterke og alvorlige teksten til Aksel Carlson og Arif.

Tone smeltet alle

Damien: «Bak en sky heim» (Janove)

I likhet med Mari Bellas «Hjerteknuser» er denne fem år gamle låten skrevet av Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra - til hans tredje soloalbum.

Låtskriver, produsent og rapper Martin «Damien» Bråthen er en outsider i årets sesong, men her bommer han på flere måter. Han overrasket som rapper og rocker i de to første sendingene, men her er han på fremmed grunn. Stemmen holder ikke, og han klarer ikke helt å formidle Janoves dype tekst, som åpenbart betyr mye for ham. Et modig låtvalg, men det er stillestående og nervøst og dessverre lite vellykket.

Tone smeltet alle

Mia Gundersen: «5 fine frøkner» (Gabrielle)

Mia synger Gabrielle? Jeg så ikke helt den komme, men Mia gjør en kul versjon av denne hiten fra 2014.

Med en «innpakning» med «fire voksne damer» lager hun fest av dette. Hun er jo et showmenneske! Denne låten er vanskelig å tolke, fordi den er så til de grader heftet ved Gabrielle. Men Mia går langt i å gjøre den til sin egen - langt unna hennes rap-tilnærming. Hun synger bra og tror på det hun gjør. Dessuten treffer hun Eidsvåg med sin «Basic Instinct»-åpning. Tøft og artig!

Tone smeltet alle

Tone Damli: «Bare når det regner» (Chris Holsten)

Tone gjør Chris Holstens hit fra 2021 til sin egen gjennom å vri den over på sognemål, med tittelen «Berre når det regna». Hun traff ikke planken helt i forrige lørdags milde rockebidrag, men denne passer henne veldig mye bedre.

Hun formidler fint og vart den fine teksten, på dialekt, og treffer en nerve. Jeg tror på henne, og hun bør åpenbart gjøre mer av dette.

Velfortjent heder til husbandet også, sjøl om de forblir ganske anonyme der i mørket. Når skal de krediteres for jobben de gjør?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer