Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tonedøv, men langt fra ordblind

Frode Grytten kan takke musikken for sin journalist- og forfatterkarriere. Selv om han var den eneste i klassen som sang surt.

FREMTIDSRETTET: Ifølge en spåmann skal Frode Grytten skrive til han blir 82 år. Det gir han noen år til. Nå er aktuell med essaysamlingen «50/50». Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FREMTIDSRETTET: Ifølge en spåmann skal Frode Grytten skrive til han blir 82 år. Det gir han noen år til. Nå er aktuell med essaysamlingen «50/50». Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Musikk var inngangen til skrivingen. Da jeg vokste opp var det utenkelig å bli journalist eller forfatter om du var fra Odda. Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle skrive. Det var noen år da jeg faktisk ønsket å bli fotballdommer. Men så ble jeg veldig opptatt av The Smiths, Bruce Springsteen, Brian Ferry og Bob Dylan som 13-åring, og da oppdaget jeg også gleden ved å lese og skrive.

Banet veiGrytten ble også fascinert av holdningen til pønken, som med sin «gjør det selv»-holdning ga han et spark i rumpa til å følge skrivegleden. I sitt essay «Då pønken kom til Odda» skriver han: «Med ei giftig lanse stakk pønken hòl på Odda. Fri luft. Fri pust». Man kan også si at Grytten ble en banebryter for kommende forfatterspirer fra Odda.

- Jeg var vel den første som brøyt med tanken om at det var utenkelig å komme fra Odda og bli forfatter. Jeg tror folk syntes det var litt rart, og så på det som "femi-greier" da jeg debuterte. I dag tror jeg de bare synes det er stas.

Sang surtDen store interessen for musikk har Grytten tatt med seg i skrivingen, der spesielt The Smiths-referanser blir hyppig brukt. Selv har ikke Grytten en rocker i magen.

- Vi hadde en veldig flink musikklærer på ungdomsskolen som brukte mye sang i sine timer. Én dag sa læreren: «Det er én som synger falskt her», også så han på meg. Så jeg skjønte fort at det ikke lå i min natur å synge.

Grytten var kun 22 år da han debuterte som forfatter, og har høstet flere priser gjennom sitt forfatterskap. Han mottok blant annet Brageprisen for "Bikubesong" i 1999, og "Flytande bjørn" ga han Rivertonprisen i 2005. Forfatteren fyller 50 år i desember, og i den forbindelse samles 50 av hans tekster i essaysamlingen 50/50.

- Jeg er glad for at tekstene jeg liker best nå har fått et liv som kan leve videre, og ikke minst er tilgjengelige, sier 49-åringen.  

Var hos spåmannEssaysamlingen tvang han til å gå gjennom verk fra fortiden, og når vi spør om det er noe han er spesielt fornøyd med rynker han litt på nesa mens han trekker på skuldrene.

- Noen av tekstene er bedre enn jeg trodde, mens andre er dårligere enn jeg trodde. Men jeg kan ikke si jeg er fornøyd. Da kan jeg jo likså godt bare slutte. Det jeg har skrevet hører fortiden til, så jeg må tenke på hva jeg skal gjøre i fremtiden. Og der tenker jeg at jeg er ved begynnelsen. Jeg gikk til en spåmann én gang, og han sa jeg skulle skrive til jeg var 82 år. Så jeg håper det beste jeg skal skrive kommer, forteller han med glimt i øyet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!