DEBATT

Tonedøv Torgersen

Å insistere på å bruke et ord som mange i dag synes er nedverdigende, framstår for meg som arrogant.

ORD MED MENING: Hvis jeg kaller Trond-Viggo Torgersen «drittsekk», er det greit så lenge jeg ikke mener noe vondt med det? spør innsenderen. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix
ORD MED MENING: Hvis jeg kaller Trond-Viggo Torgersen «drittsekk», er det greit så lenge jeg ikke mener noe vondt med det? spør innsenderen. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trond-Viggo Torgersen forklarer i et intervju med Kristopher Schau og Espen Thoresen at ordet «neger» for ham er å regne som et «stolthetsbegrep». Han forklarer: «Jeg har jo sånne ting som at jeg mener at man skal jo ikke si neger til folk som føler at det støter en, men hele poenget med mitt norske ord for neger handler jo ikke om å se ned på noen, men bare å si at her er det en som ikke ser ut som de fleste andre gjør […]. For meg er det et bilde av et menneske som er mye finere enn gjennomsnittet av de andre som er norske. For i min barndom var det veldig få som var ordentlig mørke i huden, og de to jeg visste om de var utrolig kule folk.»

Hvis jeg forstår deg riktig, Trond-Viggo, er poenget at hvis jeg definerer et ord som noe positivt er det greit å bruke det om andre mennesker, så lenge de ikke blir fornærmet, da. Men underforstått er de litt hårsåre hvis de blir fornærmet. Da lurer jeg på dette: Hvis jeg kaller deg «drittsekk», er det greit så lenge jeg ikke mener noe vondt med det? «Drittsekk» er jo en hedersbetegnelse i «min verden». Det var ikke mange «drittsekker» rundt meg da jeg vokste opp, men de som var det var «utrolig kule».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.