Et bilde jeg ser for meg er dette: Da de første sprekker ble hogget i Berlinmuren høsten 1989 og vi satt forundret ved TV-apparatene, tok den verdenskjente cellisten Mstislav Rostropovitsj med seg celloen, satte seg ved den største åpningen i muren og spilte stykker av Bach. Han spilte for livet, for andres liv. – Jeg spilte av pur glede, det var jo muren i mitt liv som ble revet, sa han. Verden holdt pusten. Cellisten holdt fast i buen. Det var i sannhet musikk med mening. Og det bekreftet møtet mellom musikken og historien.
I vår egen musikkhistorie er det i dag 164 år siden Edvard Grieg ble født i Strandgaten i Bergen og det er 100 år siden hans død. I fjor markerte vi Ibsen-året. 2008 står i Henrik Wergelands tegn, så Knut Hamsun i 2009 og Bjørnstjerne Bjørnson deretter. Vi er inne i gullrekka, førstefemmeren, det norske arvesølvet. Markeringene bør være vidsynte.
Jeg har, av Grieg-markeringer i år og av Ibsen-året i fjor, latt meg inspirere til å se noen linjer, noen kjennetegn, mellom musikk og utenrikspolitikk, kultur og internasjonale forbindelser. Jeg sa en gang at jeg ønsker at folk skal synge på vei til jobben – og jeg snakket om glede, trivsel og modernisering av Utenriksdepartementet. Men det er slett ikke bare dette jeg tenker på med kombinasjonen musikk og utenrikspolitikk. . .
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger