Toner ned Oscar-utdelingen

Det blir mindre glitter og glamour under neste ukes Oscargalla. Krigen i Irak gjør stjernene nervøse.

Neste uke finner årets største selskapelighet i filmverden sted i Los Angeles i USA. I år deles den prestisjetunge Oscar-statuetten ut for 75. gang, og egentlig hadde arrangørene planlagt en storstilt feiring av jubileet.

Det blir det ikke noe av. Ifølge BBC toner arrangørene ned hele utdelingen for å reflektere hva folk føler når en krig i Irak virker uunngåelig.

Skuespillerne kommer ikke til å stoppe på den røde løperen for å la seg avbilde, og de gir heller noen intervjuer under gallaen. I stedet kommer arrangørene til å fylle fjernsynssendingen med bilder fra tidligere vinnere.

Produsenten av showet, Gil Cates, forteller til BBC at stjernene ikke føler seg vel med å la seg intervjue av journalister mens krigen utspiller seg i Irak.

Feil tidspunkt

- Folk i miljøet begynner å føle at det ikke er passende å fronte den tradisjonelle glamouren i forbindelse med Oscar akkurat nå, sier BBCs koorespondent i USA, Rosie Millard.

Daniel Day-Lewis, en av hovedrolleinnehaverne i Scorese-storfilmen «Gangs of New York», har bedt gjestene tenke nøye gjennom hvordan de bør oppføre seg under utdelingen.

- Det vil være galskap om vi skulle promenere opp og ned den røde løperen, smilende og vinkende, og så er det mennesker som dør et annet sted i verden, sier han.

Andre stjerner er også i villrede. Nicole Kidman er en av de heteste favorittene til en pris, men er ikke sikker på om hun kommer til å møte opp.

- Det er to sider av denne saken. På den ene har du argumentet der folk sier at vi ikke må la oss stoppe av dette, mens du på den andre har argumentet om at det ville være merkelig om man møtte opp, sier Kidman.

Bytter kanskje ut deler av showet

Fjernsynsnettverket ABC skal etter planen sende hele utdelingen direkte i USA. Likevel er det ikke helt sikkert at programmet går som planlagt. Kanalen overveier å bytte ut hele eller deler av showet med løpende dekning av krigen i Irak.

- Enhver avgjørelse i forbindelse med kringkastingen blir tatt senere denne uka, og avgjørelsen blir tatt av både Akademiet og ABC, sier Cates til BBC.

OPPFØR DERE:</B> Daniel Day-Lewis ber stjernene tenke gjennom hvordan de oppfører seg under søndagens Oscar-utdeling.
USIKKER:</B> Nicole Kidman er nominert til Beste kvinnelige hovedrolle. Men det er ikke sikkert at hun stiller på utdelingen.