Tønes er en strålende musikalsk forteller

Det kunne godt flere på Hove fått oppleve.

EN JORDNÆR VINNER: Tønes gjør ekstremhverdagslige observasjoner med brodd. Foto: Sveinung U. Ystad.
EN JORDNÆR VINNER: Tønes gjør ekstremhverdagslige observasjoner med brodd. Foto: Sveinung U. Ystad.Vis mer

HOVEFESTIVALEN: Det har skjedd mye med populariteten til sokndøl Frank Tønnesen etter hans siste plateutgivelse «Sån av Salve», av Dagbladet kåret til fjorårets beste norske album.

På et Hove-program der de norske artistene i hovedsak er brukt som oppvarmingsband og festivalcampunderholdning (CLMD er eneste headliner), utpeker han seg derfor som et navn som fint kunne ha håndtert en litt mer prominent plass enn onsdag ettermiddag.

Med opptredenen viste han at han har både personligheten, låtene og publikumstekket til det.

Stor fortellerkunst
Forsterket med fem mann på komp gikk han på scenen i et regndryss som bestilt for å komplementere hans lett tungsindige livsanskuelse. Men det er ingenting traurig over en Tønes-konsert, tvert imot.

Mannen er en mester i å balansere ekstremhverdagslige observasjoner med stor fortellerkunst, både av den tørt humoristiske og mer alvorlige typen. Med lett dylansk fortellende vokal skaper han bilder de færreste forunt, særlig levendegjort av måten han iscenesetter monologer på.

Musikalsk solid
Men Tønes er mer enn historiene sine. Bandet er solid, og låtene likeså. Ståbass, lap steel-gitar, banjo, mandolin og perkusjon hjelper kassegitaren med å skape visecountry det svinger av — men også vakre øyeblikk som «Velkommen heim», der sangmelodien, steel-gitaren og det myke orgelet faller sammen i nydelig harmoni.

Publikumsfavoritten «Eg går og legge meg» er et annet eksempel på en melodisk fulltreffer, som treffer rett i magen — men halvveis ut glemmer han teksten. Etter et feilet forsøk på hente seg inn og en karakteristisk unnselig unnskyldning («det va kjekt, beklage at eg rode»), redder han heldigvis avslutningen på en minneverdig konsert med et annet høydepunkt, spretne og karakteristisk humoristiske «Sånn koga eg».