- Tones låt er ikke plagiat

Nekter for å ha stjålet strykerne.

(Dagbladet.no): Beskyldninger om plagiat er nesten en årlig Grand Prix-tradisjon, og i år er det lørdagens vinner Tone Damli Aaberge som har stått i fokus. P4 skrev i midten av januar at hennes «Butterflies» er svært lik Annie Lennox-låta «Walking On Broken Glass».

Siden har beskyldninger om plagiat blitt gjentatt både på forumene til NRK og i kommentarfeltet til Dagbladet.no.

- Tyveri! Er det så vanskelig å lage en egen låt for tiden?, spurte personen under signaturen V.S. lørdag.

Anklagene faller ikke i god jord hos låtskriver og produsent David Eriksen.

- Helt håpløst. Som låtskriver har man 12 toner å forholde seg til, og hvis man leter godt nok vil man alltid finne noe i en låt som likner på noe annet, sier han til Dagbladet.no.

- Likner ikke
Eriksen har skrevet sangen sammen med Mats Lie Skåre og tidligere Fleetwood Mac-gitarist Billy Burnette. Det er først og fremst strykerpartiet på «Butterflies» som leserne mener likner på «Walking on Broken Glass», og dette er spilt inn hos Praha symfoniorkester.

- Strykerne har kanskje en rytmisk likhet med Annie Lennox-låta, men for at noen skal kunne snakke om plagiat må det også være likheter i tekst, melodi og akkordprogresjon. Ingen av disse elementene er til stede i dette tilfellet, sier Eriksen.

Mats Lie Skåre påpeker at moderne popmusikk handler om å bruke gamle elementer og sette dem sammen på nye måter, men at det ikke har vært noen bevisst bruk av Annie Lennox her.

Han synes heller ikke at låtene likner:

- Jeg synes det er morsomt at dette blir diskutert, og det er også positivt for en låt som vår om visse elementer vekker gjenkjennelse. Men «Walking on Broken Glass» var ikke i våre tanker da vi skrev denne. Overhodet ikke, sier Lie Skåre.

Lot seg inspirere
Da diskusjonene om plagiatvirksomhet først dukket opp, tok imidlertid Eriksen kontakt med flere som arbeider i musikkforlag for å høre om han hadde grunn til å være bekymret.

Da hadde han ikke, var svaret.

Eriksen innrømmer likevel at han ubevisst hadde latt seg inspirere av en annen låt under arbeidet med «Butterflies» - nemlig Coldplays «Viva La Vida».

BENEKTER PLAGIAT: Produsent David Eriksen forstår ikke anklagene.
BENEKTER PLAGIAT: Produsent David Eriksen forstår ikke anklagene. Vis mer

Kuriøst nok ble Coldplay nylig saksøkt av Joe Satriani nettopp på grunn av denne låta, fordi den amerikanske gitaristen mente den er for lik hans «If I Could Fly». Her kan du høre likhetene mellom Satriani og Coldplay.

- Påstandene om at vi har plagiert er helt latterlige, men om Coldplay gjorde det er et mer åpent spørsmål. For her er det akkordprogresjoner som er så like at man ikke bare kan snakke om at bandet bare er inspirert av Satriani, sier Eriksen.

Flere beskyldninger
Tone Damli Aaberge kan uansett trøste seg med at lista over artister som har blitt beskyldt for plagiat i MGP-sammenheng er fryktelig lang.

I fjor ble for eksempel Russland anklaget for å ha rappet Cat Stevens-låta «Wild World».

Også 2007-vinneren «Molitva» var plagiat, mente kritikerne, som viste til likheten med den albanske låten «Ndarja» (sjekk Youtube-«bevis» her).

Den svenske gruppa The Ark fikk samme år Barry Mason på nakken etter å ha laget en låt med visse likheter til hans «Love Grows Where My Rosemary Goes».

MGP-ekspert Jostein Pedersen mener det er naturlig at likheter med andre låter diskuteres, men påpeker at det aldri har skjedd at et bidrag har blitt diskvalifisert for plagiatvirksomhet.

- Popmusikken i dag er preget av å være veldig retro - man tar litt herfra og litt derfra, uten at det trenger å være noe særlig galt i det. MGP når ut til et stort og entusiastisk publikum, som liker å forsøke å finne ut hvor de ulike elementene er hentet fra, sier Pedersen til Dagbladet.no.

 

ORIGINALEN: Annie Lennox' «Walking On Broken Glass» var en kjempehit i 1992. FOTO: SCANPIX/AFP
ORIGINALEN: Annie Lennox' «Walking On Broken Glass» var en kjempehit i 1992. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer