Tooji frifunnet

Artisten ble saksøkt etter filminnspilling.

FRIFUNNET: Touraj Keshtkar, bedre kjent som Tooji, ble i mars saksøkt for nakenpress under kortfilminnspilling. Han ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRIFUNNET: Touraj Keshtkar, bedre kjent som Tooji, ble i mars saksøkt for nakenpress under kortfilminnspilling. Han ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Touraj Keshtkar, bedre kjent under artistnavnet Tooji, ble sammen med produsent Helene Eggen saksøkt for innholdet i kortfilmen «De reisende» i mars.

Nå er de frikjent. Dagens Næringsliv omtalte saken først.

I kjennelsen fra Oslo tingrett står det at retten har konkludert med at det «er ingen tvil om at formålet med filminnspillingen var å lage en kortfilm som skulle vises offentlig». Retten mener at kvinnen ved å påta seg rollen og delta på filminnspilling har «samtykket til offentliggjøring av filmen».

Dommen er ikke rettskraftig, siden ankefristen ikke er gått ut.

Kvinnen må betale saksomkostninger på rundt 450 000 kroner til Keshtkar og Eggen.

Opplevde det som press

I mars fikk Dagbladet innsyn i saksdokumentene.

Advokat Carl Bore skrev i sitt sluttinnlegg at saksøker opplever å ha blitt presset til å kle av seg foran kamera under innspillingen av kortfilmen 8. og 9. september 2017. Saksøker bestrider at det er gitt samtykke til å vise disse scenene, og ønsker dem fjernet fra filmen.

Hun var 23 år gammel da hendelsene fant sted.

«Begge jentene i hovedrollene har blitt lokket/presset for å oppnå videoopptak av sensitive kroppsdeler og masturbering/masturberingsskuespill» heter det i sluttinnlegget.

- Den delen hvor jeg skulle blottlegges opplevde jeg rett og slett som et overgrep. Det var også følelser av hjelpeløshet, og en opplevelse av å ikke ha kontroll på situasjonen. Jeg fikk beskjed om å ta av meg, og jeg gråt allerede da jeg skjønte at det nærmet seg, sa saksøker i en uttalelse til Dagbladet i mars.

Kjenner seg ikke igjen

Advokat Ole Tokvam representerer Tooji og Eggen og fortalte Dagbladet i mars at de saksøkte ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene hovedrolleinnehaverne har gitt av filmopptakene.

- Saksøker var godt kjent med manus, og våre klienter opplevde sammen med resten av filmcrewet en god stemning i forbindelse med filmopptakene, skrev han i en mail til Dagbladet.