TVIST: Artisten Tooji saksøkes over innholdet i kortfilmen «De reisende». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TVIST: Artisten Tooji saksøkes over innholdet i kortfilmen «De reisende». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tooji saksøkes for nakenfilm-press

To kvinner mener seg presset til å la seg filme uten klær under kortfilm-innspilling.

Touraj Keshtkar, bedre kjent under artistnavnet Tooji, blir sammen med produsent Helene Eggen saksøkt for innholdet i kortfilmen «De reisende».

Dette kommer fram av sakspapirer Dagbladet har fått innsyn i.

Advokat Carl Bore skriver i sitt sluttinnlegg at saksøker opplever å ha blitt presset til å kle av seg foran kamera under innspillingen av kortfilmen 8. og 9. september 2017. Saksøker bestrider at det er gitt samtykke til å vise disse scenene, og ønsker dem fjernet fra filmen.

Hun var 23 år gammel da hendelsene fant sted.

«Begge jentene i hovedrollene har blitt lokket/presset for å oppnå videoopptak av sensitive kroppsdeler og masturbering/masturberingsskuespill» heter det i sluttinnlegget.

- Et overgrep

- Den delen hvor jeg skulle blottlegges opplevde jeg rett og slett som et overgrep. Det var også følelser av hjelpeløshet, og en opplevelse av å ikke ha kontroll på situasjonen. Jeg fikk beskjed om å ta av meg, og jeg gråt allerede da jeg skjønte at det nærmet seg, sier saksøker i en uttalelse til Dagbladet

Hun beskriver at det var flere til stede under innspillingen.

- De så oss gråte og skjønte at det var vanskelig, men ingen hjalp oss ut av situasjonen. I den grad noen gjorde noe, var det for at vi skulle ta av klærne og bli ferdig med scenene regissøren ville ha.

- Strengt kvinnesyn

Advokat Ole Tokvam representerer Tooji og Eggen. Han er forelagt kritikken, og sier de saksøkte ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene hovedrolleinnehaverne har gitt av filmopptakene.

- Saksøker var godt kjent med manus, og våre klienter opplevde sammen med resten av filmcrewet en god stemning i forbindelse med filmopptakene, skriver han i en mail til Dagbladet.

Han forteller at filmens handling kretser rundt to kvinner som kommer fra hver sin konservative religiøse familie, henholdsvis kristen og muslimsk.

- Begge miljøer har ofte et strengt kvinnesyn og liten aksept for homofili. I filmens sluttsekvenser finner kvinnene sammen, og det er en scene på fire-fem sekunder hvor saksøker er toppløs.

Advokat Carl Bore mener det aktuelle klippet er nærmere 30 sekunder. Les resten av svaret til Tokvam nederst i saken.

Saksøker signerte ingen kontrakt før innspillingen. Ifølge sluttinnlegget til Bore ble saksøker forespeilet at filmen ville vise hud, og at det ville framgå at karakterene var nakne, men ikke at sensitive kroppsdeler som bryster, rumpe, lår og underliv ville være synlig.

Saksøker bekrefter dette.

- Nærmere opp til innspilling merket jeg likevel et slags press, og skrev da til Tooji at jeg ikke trodde det var noe for meg å gjøre en nakenscene. Det sa de ikke noe på, sier hun.

- Stor belastning

Ifølge saksøker gjennomførte de først en dag med innspilling av dagligdagse scener. Så forandret stemningen seg, forteller hun.

- De forventet at vi skulle gå langt i å blottlegge oss.

Hun beskriver hendelsen som en stor mental belastning.

- Det har vært, og er fortsatt, veldig vanskelig. Jeg føler at selve innspillingen skadet selvbildet mitt, og jeg sliter fortsatt med dette.

Hun er svært redd for at intime bilder skal bli spredt offentlig og forfølge henne resten av livet.

- Trusselen om dette påvirker alt av skole, jobb og sosialt liv i stor grad. Livet er satt på vent, og det er mye gråt.

Hun sier hun har vært i møte med Eggen og en av advokatene hennes.

- Det var arrogant, lite hyggelig og jeg følte meg latterliggjort. Jeg fortalte at jeg har fått selvmordstanker som følge av innspillingen og saken, men det ble pent sagt ikke tatt på alvor.

- Filmet uten tillatelse

Dagbladet har pratet med den andre kvinnen som spiller i filmen. Hun er også vitne i saken.

- De presset saksøker til å kle seg naken og filmet det. Meg har de filmet naken uten tillatelse, og uten at jeg visste det, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun forteller at det første manuset de fikk tilsendt ikke inneholdt nakenhet i det hele tatt.

- Det kom etter hvert. I forkant var Eggen og Tooji ekstremt tydelige på at vi ikke skulle gjøre mer enn vi var komfortable med. Pupper, underliv og rumpe skulle ikke synes. Så endret de manus tre-fire ganger rett før innspilling. Det ble drøyere og drøyere.

På settet ble saksøker presset til å kle av seg, forteller hun. Selv nektet hun å spille inn nakenscenen.

- Uprofesjonelle

Tidligere på dagen hadde de spilt inn en scene som skulle foregå hjemme hos en av hovedpersonene, forteller hun.

- Det var en scene hvor ryggen min skulle bli filmet mens jeg sto foran speilet. Jeg hadde ikke på meg BH, og spurte sikkert femten ganger om puppene mine var synlige. De sa nei.

Så fikk hun filmen tilsendt.

- Da så jeg at de hadde filmet puppene mine, selv om det var presisert i kontrakten min at de ikke skulle gjøre det. Jeg hadde aldri sett for meg at de skulle være så uprofesjonelle.

Dagbladet har sett kontrakten. I den står det at «avslørende bilder av bryster, rumpe og underliv» ikke skal vises.

Hun sier produksjonen har lovet å fjerne scenene hvor brystene hennes er synlige før filmen publiseres, men at de fortsatt er med i versjonen som vises i retten. Det var en lang kamp for å få produksjonen til å gå med på dette, forteller hun. Noen liknende løfter er ikke gitt til saksøker.

- På settet var det Tooji som oppførte seg dårlig. Han ga seg ikke, hevet stemmen og skjelte oss ut. Han prøvde hele tiden å få fotografen til å filme mer av kroppene våre.

Ifølge advokat Ole Tokvam, kjenner klientene hans seg ikke igjen i dette.

Kvinnen forteller at hun opplevde innspillingen og måten hun ble møtt i etterkant som en stor påkjenning.

- Se det for deg selv. Du blir med på en film med et profesjonelt filmselskap, og ordner en avtale for å sikre at pupper og underliv ikke blir filmet. De insisterer på at de ikke filmer det, og så dukker det opp i filmen du blir tilsendt.

Skuespillerne skal ha blitt forespeilet muligheten til å gjennomgå materialet i etterkant. Det skal ikke ha blitt fulgt opp, ifølge sluttinnlegget til Bore.

- Inngrep i ytringsfriheten

Ifølge advokat Ole Tokvam ønsker verken Tooji eller Eggen å uttale seg på dette tidspunktet.

- Saken gjelder rett til visning av en kortfilm hvor våre klienter var henholdsvis regissør og produsent, mens saksøker hadde en av hovedrollene, skriver han til Dagbladet.

Han påpeker at søksmål ble reist først ett år etter at opptakene ble gjort og filmen ble ferdigstilt.

- Nå skal retten avgjøre om det skal gjøres inngrep i ytringsfriheten ved at filmen i sin form sensureres. Vi ser det ikke hensiktsmessig å prosedere våre anførsler i saken i media.