BLE MOBBET:  Melodi Grand Prix-vinner Tooji Keshtkar forteller om de vanskelig skoleårene i morgensdagens sending av «Skavlan».
Foto: ROGER VIKSTRØM / Dagbladet
BLE MOBBET: Melodi Grand Prix-vinner Tooji Keshtkar forteller om de vanskelig skoleårene i morgensdagens sending av «Skavlan». Foto: ROGER VIKSTRØM / DagbladetVis mer

Tooji snakker ut om mobbingen

- Det var fysisk vold, sier MGP-vinneren.

STOCKHOLM (Dagbladet): Den 11. februar sang Tooji Keshtkar (24) seg inn de norske folkehjertene med låten «Stay» i Oslo Sektrum. I mai representerer han Norge i Eurovision i Baku, Aserbajdsjan.

Men livet har ikke alltid vært like enkelt for den unge gutten. I morgen er han gjest hos «Skavlan», som ble spilt inn i Stockholm i kveld. Der forteller han om flukten til Norge og om da han ble mobbet på skolen.

- Det er ikke slik at jeg tenker så mye på det, men barndommen var preget av mye mobbing og en skole som ikke tok tak i det. Jeg brukte mesteparten av friminuttene til å gjemme meg, fordi det var meg mot alle de andre barna. Det var fysisk vold og jeg ble kalt jævla pakkis, sier Tooji i programmet.

Gjemte seg Videre forteller han at han var redd for å bli tatt av de andre elevene og hvordan han gjorde alt for å komme seg unna.

- En gang da ungene kom etter meg, løp jeg og gråt. Da jeg fant den første døra utenfor skolen, banket jeg på uten å vite hvem som bodde der. Jeg gråt da hun åpnet, og hun lurte på hva den lille ungen gjorde der. Jeg sa «vær så snill, kan jeg gjemme meg her?». Etter det pleide jeg å gjemme meg hos henne, og hun brukte å smøre ei brødskive til meg, forteller han i «Skavlan».

24-åringen kom til Norge fra Iran i 1988 sammen med moren, Lily Bandehy. Familien måtte flykte fordi de var politisk aktive, og det var en lang og omfattende flukt.

Tooji forteller at ingen tok tak i mobbingen på skolen, og at de i stedet ble bedt om å reise videre. 

- Tidlig voksen På spørsmål fra Fredrik Skavlan om hvordan Tooji husker de første årene i Norge, svarer han følgende:

- Moren min har alltid gitt meg det jeg trenger, og jeg har hatt en fin oppvekst, men jeg ble nok litt fortere voksen enn andre barn. Mens de tenkte på å ha det gøy og spise is, så tenkte jeg at «nå må mamma sove til neste nattvakt» og «nå må jeg spare på strømmen, så det ikke blir for mye å betale for mamma», sier Tooji.

Han forteller at hun som alenemor med fire sønner hadde lite penger, og var i en vanskelig situasjon. Samtidig er det moren som har gitt ham en sterk vilje, fordi hun har vist ham at alt er mulig.

- Skværet opp Moren skrev en selvbiografi i 2004, og Tooji forteller til Dagbladet at det er merkelig når alle nå kjenner til oppveksten hans.

Han sier også at han har vokst på opplevelsene, og at alle har både lyse og mørke sider, men det gjelder å dyrke det gode.

HOS SKAVLAN:  Tooji er gjest i morgendagens sending av «Skavlan».
Foto: ROGER VIKSTRØM / Dagbladet
HOS SKAVLAN: Tooji er gjest i morgendagens sending av «Skavlan». Foto: ROGER VIKSTRØM / Dagbladet Vis mer

- Jeg har møtt mange av de som mobbet meg, og vi har skværet opp. Folk som har vært mobbeoffer, blir ofte mobbere selv. Jeg har vokst på det, sier Tooji til Dagbladet.

Han er utdannet barnevernsbedagog og jobber nå i Oslo kommune som saksbehandler. Det var første gang han opptrådde da han var med i Melodi Grand Prix, men gikk likevel til toppen. Da seieren var hans, ga Oslo-ordfører Fabian Stang Tooji fri fra jobben.

Foreløpig har ikke den ferske artisten planer om å trappe ned jobben i kommunen.

- Jeg trives godt både i jobben som saksbahandler og som artist, og foreløpig så går de hånd i hånd, sier Tooji til Dagbladet.