Tooji spiller hivsmittet homofil: - Vi trenger mer kunnskap

Artisten håper han kan bidra til å bryte ned fordommer når han tar steget over til musikalscenen.

MUSIKAL-KLAR: Artisten Tooji inntar snart musikalscenen i Lørenskog. Foto: Tarjei Krogh
MUSIKAL-KLAR: Artisten Tooji inntar snart musikalscenen i Lørenskog. Foto: Tarjei Krogh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Da jeg var på audition, spurte de meg hvilke forhold jeg har til musikal. Jeg svarte at jeg hater det.

- Sannheten er at jeg egentlig aldri har hatt noe forhold til det.

Touraj Keshtkar, best kjent som Tooji, fikk likevel rollen. 4. mars inntar han scenen i Lørenskog Hus i rollen som homofile og hiv-smittede Angel i musikalen «Rent». Stykket handler om en liberal kunstnergjeng som holder til i New York på 1990-tallet.

- Det er et stykke som tar opp homofiles rettigheter, en kamp som er viktig for meg. Vi må kontinuerlig jobbe med å bryte ned fordommer. Det er veldig viktig for meg at vi innser at fordommer ikke er noe vi er født med, det er noe vi lærer og et mønster vi må bryte, sier Tooji til Dagbladet.

- Positivt å stå fram Artisten sto selv fram som homofil  i fjor sommer gjennom låta «The Father Project», som var årets offisielle Oslo Pride-låt.

I musikkvideoen simulerer han sex foran alteret i en kirke, sammen med en annen mann som spiller prest. Videoen fikk massiv kritikk av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og ledelsen i Frogner kirke, men Tooji ble også hyllet for sin åpenhet ved å stå fram som homofil.

- Å stå fram i seg selv var en utelukkende positiv opplevelse. Jeg gjorde det i en politisk kontekst, og det fikk et positivt utfall. Folk engasjerte seg, og det synes jeg er viktig.

Tooji synes det har vært spennende å gå inn i rollen som Angel.
 
- Jeg har valgt å tolke rollen på en litt androgyn måte. I stykket representerer Angel den barnlige og naive kjærligheten. AIDS-sykdommen har kommet langt. Preparatene vi har i dag fantes ikke på den tiden, og han har ikke så lenge igjen. Han har så mye kjærlighet, som han gir uten noen form for agenda. Angel ser noe godt i alle, sier han.

- Trenger mer kunnskap om hiv Tooji hatt tett kontakt med Aksepthuset, et støttesenter for personer som er berørt av hiv.

- Jeg har hengt der mye og ofte vært innom for å synge og tulle med barna og ungdommene som er der. Jeg er også i tett dialog med Hiv Norge, og har lyst til å utvikle prosjekter med dem, sier artisten.

Han mener vi trenger mer kunnskap om hiv i Norge.

- Det er mye fokus på forebygging og smittevern, men det er minimal kompetanse på mellommenneskelig kontakt. Hiv-smittede mennesker opplever i dag mye stigmatisering, dessverre. Dette er noe jeg kunne tenke meg å jobbe mer med i framtida.

Lærer om kjærlighet Artisten mener han har lært mye av å portrettere Angel.

-Det er deilig å gå inn i en karakter som tvinger deg til å være positiv og se kjærlighet i alt. Selv har jeg hatt litt problemer med å stole på folk, jeg har opplevd å bli skuffet så mange ganger. Musikkbransjen er ikke den enkleste bransjen å være i. Gjennom livet opplever man å bli såret og å møte på skuffelser. Det er en kunst å lære seg å stole på folk og tørre å gi kjærlighet.

Til tross for at artisten i utgangspunktet var skeptisk til musikalsjangeren, har han lært seg å sette pris på den.

- Tidligere skjønte jeg ikke poenget med å snakke og synge samtidig, men nå er jeg virkelig bitt av basillen. Det er ekstremt spennende.
Jeg har alltid stått litt alene, så det er deilig å være en del av et ensemble og å kjenne på fellesskapsfølelsen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer