Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Top Gun»-hangarskip blir til spiker og skrot

«USS Ranger» selges for én krone.

SISTE REIS: «USS Ranger» har tilhørt den amerikanske marinen siden 1957 - og hadde en sentral rolle da filmen «Top Gun» med Tom Cruise i 1986.
SISTE REIS: «USS Ranger» har tilhørt den amerikanske marinen siden 1957 - og hadde en sentral rolle da filmen «Top Gun» med Tom Cruise i 1986. Vis mer

Hangarskip som hadde en sentral rolle i filmen «Top Gun» skal hogges opp og bli til skrapjern.

Ble med i filmsuksess Den amerikanske romantiske actionfilmen med Tom Cruise i hovedrollen satte skuespilleren virkelig på stjernehimmelen da den kom i 1986.

Det ble den mest innbringende filmen dette året og innbrakte 353 millioner dollar på verdensbasis i 1986.

«USS Ranger» har vært i tjeneste i den amerikanske marinen siden 1957 og det er The Naval Sea Systems Command (NAVSEA) som har besluttet at nok er nok.

Kunne blitt museum Hangarskipet har vært med på mange kamper - ikke mist under Vietnamkrigen og Gulf-krigen (Operation Desert Storm). Skipet har ikke blitt brukt i kamper siden 1993.

USS Ranger har de siste åtte åra ligget til havn i Bremerton, Washington.

Militære tjenestmenn håpet lenge at skipet skulle bli et museum med base i den nordvestlige delen av Stillehavet, men det ble det ikke noe av. Dermed blir krigsskipet sendt til Brownsville i Texas for demontering.

Manglet penger - Vi skulle gjerne ha sett at hangarskipet ble et museum, men det gikk dessverre ikke, sier sjøforsvarets talsmann Chris Johnson ifølge Washington Times.

EN HIT: Til tross for middelmådige kritikker ble filmen en publikumshit - her med Tom Cruise og Anthony Edwards.
EN HIT: Til tross for middelmådige kritikker ble filmen en publikumshit - her med Tom Cruise og Anthony Edwards. Vis mer

- Målet var å samle inn 35 millioner dollar, men vi klarte bare 100 000 dollar, og dermed gikk det ikke, sier Johnson.

Prisen for skipet er symbolsk satt til en penny - en tiendels dollar, som er mindre enn én norsk krone. Det er verdien for skrapjernet - etter at jobben med å demotere skipet er gjort.

30 ÅR SIDEN: «Top Gun» med Kelly McGillis og Tom Cruise ble spilt inn for 30 år siden.
30 ÅR SIDEN: «Top Gun» med Kelly McGillis og Tom Cruise ble spilt inn for 30 år siden. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media