STRIKE A POSE: Årets deltagere i «Top Model» er "plus size", som i modellverdenen betyr alle med BMI over 17,5. FOTO: FEM
STRIKE A POSE: Årets deltagere i «Top Model» er "plus size", som i modellverdenen betyr alle med BMI over 17,5. FOTO: FEMVis mer

«Top Model» 2016: -Det här är ingen strutstävling, vi söker en top model!

Skjønnhet og spisse albuer kommer innenfra.

OBS: INNEHOLDER SPOILERE.

Top Model 2016

5 1 6
30. august kl. 21:30
Beskrivelse:

Hvem blir skandinavias neste top model?

Kanal:

FEM

«"Nu jävlar. Nu kjör vi."»
Se alle anmeldelser

RECAP: Verdens mest prestisjefylte modellkonkurranse for skandinaviske jenter med stjerner i øynene og kvessede albuer er omsider tilbake! Og i årets «Tawp Model» (som voicoverdamen insisterer på å kalle den) er det de sunne idealene som står i sentrum. De håpefulle omtales nemlig denne gangen som "plus size", "formfulle", eller "tjejer med curves" og en drøss andre eufemismer motebransjen har for mennesker som er normalvektige i den virkelige verden.

Eller som den norske juryprogramlederen Janka sier, "det ideelle forbildet burde jo ikke være modeller som sniffer kokain for å holde seg tynne." Hvis ikke dét er et inspirasjonssitat verdig facebook-veggen din, så er ingenting det.

Vinneren får modellkontrakt og en forside i ærverdige Slink Magazine. Til tross for at jeg klagde meg opp fra M til S på engelskeksamen i 9. klasse er "slink" et ord hinsides mitt vokabular. Et raskt google-søk forteller meg at det kan oversettes til enten å åle seg, eller å føde/bli født prematurt. Høres ut som et nisjeblad.

Sitatmaskin

Foruten norske Janka består juryen av den svenske sitatmaskinen Jonas Hallberg, og en dansk dame som sikkert har mye vettugt på hjertet, og forhåpentlig blir tekstet når dette kommer på skjermen. Hallberg har jobbet med alle de største, for eksempel Cameron Diaz, og vet alltid hva han leter etter: modellene skal være smashing, fabulous og oh-my-god-look-at-her, og øvrige målbare, objektive kvalitetskriterier.

JØRRIEN: The Smashing, The Fabulous & The Oh-My-God-Look-At-Him. SKJERMDUMP: FEM
JØRRIEN: The Smashing, The Fabulous & The Oh-My-God-Look-At-Him. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

«Tawp Model» er altså en svensk-dansk-norsk samproduksjon, med modeller og programledere fra alle tre land. Det er først når man får høre den igjen at jeg merker hvor mye jeg har savnet denne panskandinaviske språksuppen krydret med engelske lånord. <3

Hver gang vi hvines

De norske deltagerne ankommer Portugal og huset de skal bo i. De hviner av at taxisjåføren åpner døren for dem, og så hviner de seg fra rom til rom, og aller høyest hviner de da de oppdager at det er lagt fram nyvaskede håndklær og gratis sminke.

ANKOMST: En typisk hvin-hvin-situasjon. SKJERMDUMP: FEM
ANKOMST: En typisk hvin-hvin-situasjon. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

Beklager forresten setningen over, jeg hadde en plan om ikke å henfalle til lettvinte kjønnsstereotypier i denne recap'en, men denne hviningen skjedde virkelig, altså.

Hver gang vi skules

Svenskene kommer, og det skules på hverandre fra første sekund. De norske jentene synes svenskene er så pene. En svensk jente sier at alle de norske jentene har sitt unike utseende. Oh, snap.

Men alle er selvfølgelig bestevenner likevel, og noen hopper i vannet fordi hvorfor ikke.

Danskene ankommer, og den skandinaviske forsøstringen fortsetter i en vakker scene der ingen forstår hva de andre sier og alle snakker forbi hverandre. Et bilde på livet sjæl, der, altså.

MULTITASKING: Legg merke til hvor rutinert Linda er på å justere frisyren mid-hvin da hun oppdaget at det var et kamera i rommet. SKJERMDUMP: FEM
MULTITASKING: Legg merke til hvor rutinert Linda er på å justere frisyren mid-hvin da hun oppdaget at det var et kamera i rommet. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

Jentene blir bedre kjent med hverandre, de sliter med typiske hverdagsproblemer som å skru på jacuzzien, og snakker om det å være formfull i en utseendefokusert verden.

Noen av dem har prisverdige motiver for å være med her, og har et håp om at de kan være et forbilde for andre. "Uansett om du er stor eller tynn eller whatever, så er du perfekt som du er, uansett." Her synes jeg faktisk programmet skal ha (uironisk) ros for å løfte disse jentene frem uten at man får noe særlig "se så flinke og korrekte vi er"-vibb, og lar dem snakke om disse tingene med sine egne stemmer. "Det er så utrolig mange der ute som ikke forstår hvor brae de er."

Første challenge

Så finner en av svenskene et brev, noe som naturlig nok trigger en løpesekvens i sakte film. Det leses høyt: "Tjejer, nå begynner alvoret. Det er dags for første challenge." Jeg vet ikke hva jeg håper mest på, at hun som leste simultanoversatte "utfordring" til engelsk, eller at tekstgruppa faktisk valgte å skrive "dags for første challenge".

Uansett, første challenge er å gå catwalk midt i Portugal sentrum, og den som er dårligst til det må forlate tävlingen. Jentene hviner litt og skjønner intuitivt at de må finne stiletthælene sine. Det løpes i trapper (men ikke i sakte film denne gangen).

Presset som presser seg på

"Det er nå det begynner. Det er nå presset bare presser seg på," sier en smånervøs Linda fra Norge.

"This is the real...altså, the real shit." sier Janina fra Sverige, som har på seg tights sydd av et amerikansk flagg for anledningen, formodentlig fordi hun har tette bånd til the US of A. Noe hun også understreker ved runde av med å si "yeah, totally."

Fabuløs jury

JONAS HALLBERG: Fabuløs fyr. SKJERMDUMP: FEM
JONAS HALLBERG: Fabuløs fyr. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

"Ved siden av meg, den fabuløse svenske juryen," sier Janka, og overlater catwalk'en til Hallberg, mens hun funderer på om fabuløs faktisk er et ord.

«Det här är ingen strutstävling, vi söker en top model.» Jonas "The Quote Machine" Hallberg

Hallberg tar scenen, og mens han går opp og ned den røde løperen lirer han av seg en monolog så monumental at jeg er nødt til å gjengi den i sin helhet (beklager på forhånd den hjelpeløse svensken min):

"Gå rakt. Vara fokuserade. Kool attityd. Och framför alt, glöm inte å strike the pose. Kool gange. Inte för sakta, inte för fort. När ni kommer ned här til oss i jörrien, gjör en pose, vad ni vill, med nånting. Var liksom kool-chill, spenn gärna med ögonen just så vi kjenner det här är baben vi vill beholda. Och vi vill inta at ni skal vara sånn nineteen ninety six supermodels, glöm Linda Evangelista, Quizzy (sic) Turlington, Naomi Campbell, Cindy Crawford, dom är bare soooo yesterday, glöm också å gå typ så här, det här är ingen strutstävling, vi söker en top model."

BILDETEKSTKONKURRANSE: Skriv ditt forslag i kommentarfeltet. Vinneren får september-utgaven av Slink Magazine, tidskriftet for åling og premature fødsler. SKJERMDUMP: FEM
BILDETEKSTKONKURRANSE: Skriv ditt forslag i kommentarfeltet. Vinneren får september-utgaven av Slink Magazine, tidskriftet for åling og premature fødsler. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

Så viser han hvordan struster på strutstävling går. Denne mannen er en maskin. Han er moteverdenens svar på Sgt. Hartman i «Full Metal Jacket», som spyr ut fabuløse fornærmelser i en forrykende fart. Heldigvis var ingen av jentene strutser som egentlig trodde de var kommet til en strutstävling, så alle føler de er på rett hylle og catwalk'en kan begynne.

Norske Linda fra Norge

De første jentene kommer seg tålelig smertefritt gjennom det. "Siste norske pike, Linda fra Norge!" annonserer Janka. Norske Linda fra Norge går bra, striker el poso foran juryen, men så: Linda fra Norge mister balansen! Og drømmen!? Det gråtes! Hvordan vil dette gå?

CONTENT MARKETING: Portugals eneste irske pub har betalt en formue for å få være med i dette utsnittet. SKJERMDUMP: FEM
CONTENT MARKETING: Portugals eneste irske pub har betalt en formue for å få være med i dette utsnittet. SKJERMDUMP: FEM Vis mer

Juryen/jørrien trekker seg tilbake, for å late som de diskuterer seg i mellom. De er drevne i den krevende realitydommer-øvelsen "peke på bilder av deltagerne og snakke kryptisk om hva de synes uten å nevne et eneste navn".

Det er fortsatt tjue minutter igjen av programmet, så Hallberg sier at "vi i jørrien er inte hundre prosent overens over hur det har gått", og to av jentene må ut i en cat-off. "Och dom som vi vill se igjenn er..." reklamepause.

Saklig sted å kutte scenen på, det er nesten så man skulle tro de vil at vi ikke skal bytte kanal under pausen.

«Kom igjen, vis confident nå!» Janka Polianni

Uansett, norske Linda fra Norge må gå igjen. Og svenske Janina med de amerikanske tightsene. "Nu jävlar. Nu kjör vi."

De heies frem av jørrien med oppmuntrende ord som "kom igjen, vis confident nå," og så trekker de seg tilbake for å diskutere igjen. Én og én av jentene får vite at de er med videre, og i en totalt sjokkerende vending er det Linda og Janina som står igjen til slutt.

Neste post i tävlingen: Hvem har den beste Kevin-fra-Alene-Hjemme-imitasjonen? FOTO: FEM
Neste post i tävlingen: Hvem har den beste Kevin-fra-Alene-Hjemme-imitasjonen? FOTO: FEM Vis mer

Det er den norskfødte nordmannen fra Norge som går videre. Det hvines. Linda klarer bare å få frem støtvise, gutturale hikst. Eller kanskje hun bare prøver å snakke dansk.

Hver gang vi skules II

Tilbake i huset bitcher de norske jentene om at de svenske jentene oppfører seg bitchy mot dem, fordi de sitter for seg selv og dessuten spiste opp all majonesen. Linda har dårlig samvittighet og survivor's guilt. Svenskene skuler på norskene. Ingen vet hva danskene tenker, enten fordi de holder kortene tett til brystet, eller fordi de snakker dansk.

Og det er her vi ser at «Top Model» 2016 har lykkes i sitt prosjekt, med å vise oss seere at supermodeller kan anta mange former, og at både skjønnhet og spisse albuer kommer innenfra.

Karakter: 5 av 6 strutseegg.

I neste episode: Første photoshoot! Hallberg kjøper en krabbe! Det hvines!