Top of the flops

OKTOBER ER

en god platemåned for Thomas Dybdahl, men i år var det slett ingen lystig høstmåned for norsk platebransje for øvrig. Ferske tall fra bransjeorganisasjonen GGF viser at platesalget har gått ned med hele 28 prosent sammenliknet med oktober i fjor.

Å SKILLE SUKSESSER

fra flopper i norsk platebransje er en vrien komparativ øvelse. Et platesalg på så vidt over 20000 kan være eventyrlig for noen artister (Dybdahl, Ephemera, Ralph Myerz & The Jack Herren Band for eksempel), og en rein skandale for andre.

Oversikten over salgstall som vi trykte her i Dagbladet forrige tirsdag, viser at vi i år mangler en utgivelse av samme kommersielle kaliber som Bjørn Eidsvågs «Tålt», som brukte en knapp måned på å passere 100000 i fjor. Postgirobygget, D.D.E., Lene Marlin, Kurt Nilsen og Bertine Zetlitz leder salgsstatistikkene (sistnevnte er årets foreløpige salgsvinner ut ifra tidligere salgstall og generelle forventninger), men alle er under 80000-grensa.

BAK GGF-TALLENE

skjuler det seg uansett et par reale ballongsprekk. Estimatene for hvor mange album man trodde Kurt Nilsen og BMG skulle skuffet ut utover høsten, bikket både 150000 og 200000 da ringrever i platebransjen uttalte seg tidligere i år. 71900 er ikke dårlig for en debutant, men svært langt fra hva man kunne forvente målt ut ifra oppmerksomhet i mediene, «Idol»-konseptets nyhetsinteresse og den voldsomme singelsuksessen med «She's So High». Og Kurt-turneen som skulle løftet platesalget opp på sekssifret nivå har ikke virket etter hensikten.

DET SAMME GJELDER

Briskeby, hvis kommersielle status akkurat nå er radikalt dårligere enn selv pessimistene hadde sett for seg etter den tre år gamle 120000-selgeren «Jeans For Onassis». Dette til tross for årets mest omfattende norgesturné. «Tonight, Captain?» var tiltenkt en posisjon som en av motorene i platehøsten, men er ikke engang blant de 40 mest solgte platene i landet lenger. Det er helt krise, og et stort sår på plategiganten Universal Musics stolthet. Forvent en omfattende tv-kampanje når som helst - det enkleste (og dyreste) virkemidlet for å rette opp skjeve tall i platestatistikken.