Topp animert

En sjeldenhet på kino, dette programmet av animerte kortfilmer. «Animania» består av ni filmer, blant dem to Oscar-vinnere. Gå og se, men uten barna.

Forestillingen har fått 11-årsgrense, men dette er voksenfilm både i form og innhold. Få barn vil ha utbytte av disse små perlene. Spesielt er Phil Mulloys «The Sound of Music», en svart-hvit film om veldedighetsballenes fråtseri, en grotesk liten sak som får enhver kritikk av hjemlige Valentinerball til å fortone seg som vennlige klapp på skulderen.

Men den får deg til å se tingene fra en ny vinkel, i likhet med flere av filmene i programmet. De to Oscar-vinnerne alene er verdt kinokvelden - svært forskjellige i tema og utførelse. Engelske «Bob\'s Birthday» vant prisen i 1995, en underfundig, gjenkjennelig, tegnet historie om en tannleges plutselige livskrise på 40-årsdagen. Tyske «Balance» fikk Oscar i 1989, en genistrek av en film om menneskelig avhengighet og egoisme. Enkel og klok - en klar favoritt.

Her er søte, skremmende og innsiktsfulle beretninger. Alt i alt en hyllest til fantasien - og til animasjonens ubegrensede muligheter som kunstart og kommunikasjonsform.