Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Topp animert

En sjeldenhet på kino, dette programmet av animerte kortfilmer. «Animania» består av ni filmer, blant dem to Oscar-vinnere. Gå og se, men uten barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forestillingen har fått 11-årsgrense, men dette er voksenfilm både i form og innhold. Få barn vil ha utbytte av disse små perlene. Spesielt er Phil Mulloys «The Sound of Music», en svart-hvit film om veldedighetsballenes fråtseri, en grotesk liten sak som får enhver kritikk av hjemlige Valentinerball til å fortone seg som vennlige klapp på skulderen.

Men den får deg til å se tingene fra en ny vinkel, i likhet med flere av filmene i programmet. De to Oscar-vinnerne alene er verdt kinokvelden - svært forskjellige i tema og utførelse. Engelske «Bob\'s Birthday» vant prisen i 1995, en underfundig, gjenkjennelig, tegnet historie om en tannleges plutselige livskrise på 40-årsdagen. Tyske «Balance» fikk Oscar i 1989, en genistrek av en film om menneskelig avhengighet og egoisme. Enkel og klok - en klar favoritt.

Her er søte, skremmende og innsiktsfulle beretninger. Alt i alt en hyllest til fantasien - og til animasjonens ubegrensede muligheter som kunstart og kommunikasjonsform.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!