Topp fem

Hver tirsdag sitter det fem personer og bestemmer hva du skal nynne på i neste uke. Det er Petres musikksjef og fire unge musikkprodusenter.

HAR DU OGSÅ FÅTT DILLA på Sugababes-låta «Freak Like Me» i det siste? Eller kanskje du fremdeles går rundt og synger på «Everything» med M2M? Det er i så fall ikke noe rart, for disse låtene ligger for tiden på Petres A-liste og blir derfor spilt hele 17 ganger i uka.

Det kalles radioformatering, og går ut på at alle kanalens låter blir plottet inn i en database, som setter opp ukas spillelister etter et bestemt mønster. Det er Petres musikkprodusenter som, sammen med musikksjefen, slipper nye låter gjennom nåløyet. Det mektige rådet består av Mads Bugge (24), Tone Lise Skagefoss (27), Jørgen Hegstad (24) og Kari Finstad (23) - og fra nå av også den nye musikksjefen, Håkon Moslet.

Fordi Jørgen og Kari holder til på Tyholt i Trondheim, blir møtene avholdt med høretelefoner og mikrofoner.

HVER TIRSDAG HAR produsentene med seg hver sin cd-bunke inn på møterommet. De diskuterer hvem som skal inn på A-lista, hvem som havner på B-lista, hva som blir ukas album og hvilke låter de er så lei av at de må strykes.

- Men blir det ikke kjedelig å høre på Petre i lengden, når all musikken er formatert og ingenting er overlatt til tilfeldighetene?

- Nei, vi har mange uformaterte programmer om kvelden, blant annet Musikkmisjonen og andre spesialprogrammer. Og spillelistene våre inneholder jo mye av den musikken folk vil ha, så jeg synes ikke det blir kjedelig, sier Tone Lise.

FOR EN LATSABB høres det ut som drømmejobben å ligge i sofaen og høre på plater hele dagen. Men selve lyttingen er bare halve jobben. Kari skriver også på Petres nettsider, Tone Lise har sitt eget radioprogram, Mads er intervjukoordinator og Jørgen jobber med nye norske band på kanalens Urørt-prosjekt.

- Hva må et ferskt band gjøre for å havne på en av de gjeve spillelistene?

- Sende inn en demo, gjerne i flere eksemplarer, sier konstituert musikksjef Atle Bredal, som snart går over i en ny stilling i NRK.

- Og husk å legge ved telefonnummer eller mailadresse, så vi kan kontakte dere. Etter en stund er det bare å ringe oss for å høre hvor plata ligger i systemet, sier han.

- Det blir ikke oppfattet som masing, da?

- Nei, nei. Bare hvis du fortsetter å ringe etter at vi har vurdert plata og forklart hvorfor vi ikke kommer til å spille den.

Petres listesystem består av:

A-lista: 20 låter som blir spilt 17 ganger i uka.

B-lista: 24 låter som blir spilt ni ganger hver i uka.

Norsklista: Rundt 300 norske låter, som blir prøvd ut for eventuell A eller B-listing. Disse låtene blir spilt fra hn til fem ganger i uka.

Reccurrent-lista: Låter som er tre- fire måneder gamle, som tidligere har vært på A og B-lista, men falt ut. Disse blir spilt en gang hver 10. dag.

Pullover-lista: For å gi programmet Pullover (9- 11 om formiddagen) en egen profil, har de sin egen liste med mye hiphop og R\'n\'B.

Gullista: 400- 500 gode gamle låter, som folk kjenner fra før. Rundt 20 spillinger per dag, mest om morgenen for da er ikke folk like motagelige for ny musikk.