Topp spenning fra Los Angeles

«L.A. Konfidensielt» er glimrende underholdning, en snedig laget krim med alt til faget henhørende - mord, mysterier og romantikk. Og - hurra - fri for stereotype tøffinger med ett ansiktsuttrykk og én hjernecelle på tomgang.

Ikke at det mangler verken «tough guys», revolvere eller tullinger i denne filmatiseringen av James Ellroys roman. Men karakterene har flere lag enn de gir inntrykk av ved første øyekast, de fleste er litt mer og litt annerledes i dette dykket ned i Los Angeles\' lugubre og korrupte underverden på 50-tallet. Og for de fysikkinteresserte bidrar dessuten Kim Basinger.

Det gjør Kim helt fint i sin luksusprostituerte rolle, men det er gutta som tar kaka: Kevin Spacey, Russell Crowe og Guy Pearce er tre meget forskjellige politimenn som tvinges inn i samarbeid. Dermed forandres alle.

«L.A. Konfidensielt» er samtidig et portrett av byen Los Angeles, så fascinerende glamorøs og paradisisk på overflaten, like brutal og nådeløs under den. Klassisk «film noir». I kjendisfernisset boltrer sladderjournalisten Sid Hudgens (Danny De Vito) seg. Sid lurer celebriteter inn i kompromitterende situasjoner og tilkaller politimannen Jack Vincennes (Spacey) til å foreta arrestasjonene, med behagelig berømmelse som resultat for begge. Tingene blir alt annet enn festlige, når en mordetterforskning bringer Vincennes inn i en motvillig allianse med den karrierebesatte kollegaen Ed Exley (Pearce) og den atskillig røffere Bud White (Crowe). En mystisk forretningsmann, korrupsjon alle vegne, mysterier med tråder tilbake i tida, en prostitusjonsring bestående av filmstjernekopier - dette er noen ingredienser. Det er i sistnevnte Lynn Bracken (Basinger) gjør sin entré med alvorlige konsekvenser for to av våre venner.

Alt sammen er spennende, hemningsløst underholdende og litt å bite i for de små grå. En stram og sammensatt fortelling, meget velspilt. Dessuten rålekkert filmet. Den som vil kan saktens trekke linjer til dagens skandalebefengte politikorps i filmbyen. Noen gode doser humor på kjøpet, og det er ingenting å nøle etter.