«Cashmere Cat»:

Topper prestisjeliste

Den norske produsenten og artisten Magnus «Cashmere Cat» Høiberg (33) nyter stor suksess med topplassering på Billboard-listene. Låta «Stay» har tronet på toppen av lista for fjerde uke, og suksessen ser ikke ut til å stoppe.

EVENTYRLIG: «Cashmere Cat» har hatt en eventyrlig plassering på Billboard-lista. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
EVENTYRLIG: «Cashmere Cat» har hatt en eventyrlig plassering på Billboard-lista. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Høiberg har de siste åra fått en eventyrlig karriere. I fire uker har han tronet øverst på Billboard-lista med låta «Stay», som har blitt en eventyrlig suksess. I skrivende stund har låta fått over 600 millioner avspillinger, bare på strømmetjenesten Spotify.

Artistene i låta er de internasjonale stjernene Justin Bieber og The Kid Laroi, mens norske Høiberg er produsent.

- Dritfett

Høiberg sier til Dagbladet at det er «dritfett» å få enda en hit på førsteplassen av prestisjefylte Billboard.

Han forteller også om hvordan historien til låta ble unnfanget.

- Jeg var på middag i Beverly Hills med en kompis og låtskriver, Blake Slatkin. Han hadde lagd demoen på «Stay» sammen med Charlie Puth og Omer Fedi ei uke tidligere og spilte den for meg fra telefonen sin over middagsbordet, sier han.

Ikke første gang

Det er som nevnt ikke første gang Høiberg topper Billboard hot 100 med en av sine låter. I 2019 fikk han sin debut på lista som låtskriver og produsent bak låta «Señorita» med Camilla Cabello og Shawn Mendes.

For arbeidet sitt har han både blitt nominert til Grammy Awards og Spellemannprisen. Sistnevnte vant han to priser - i 2016 som årets produsent, og i 2017 som beste popsolist for soloalbumet «9».

TOPPER: For andre gang har Høiberg toppet Billboard hot 100. - Dritfett, sier han til Dagbladet. Foto: Steven Ferdman / Shutterstock
TOPPER: For andre gang har Høiberg toppet Billboard hot 100. - Dritfett, sier han til Dagbladet. Foto: Steven Ferdman / Shutterstock Vis mer

- Ble besatt

I intervjuet med Dagbladet forteller Høiberg mer om da han hørte utkastet til «Stay». Etter å ha hørt låta «festet den seg helt i hjernen og jeg ble besatt», forteller han.

- Han (Blake Slatkin, journ.anm.) spurte meg om jeg ville være med og gjøre ferdig låta - jeg takket gladelig ja til å hjelpe til og et par måneder med nonstop jobbing seinere var den ferdig, sier låtskriveren.

Låtens suksess kan kalles eventyrlig. Totalt har «Stay» vært inne på Billboard hot 100 i ni uker. Den har likevel fortsatt en vei å gå for å slå A-has «Take on me». Sistnevnte var på lista i hele 27 uker i 1985 og 1986.

- Stor visjon

Da Høiberg jobbet sammen med Kid Laroi for første gang, var sistnevnte en «ny artist», bare 15 år gammel.

- Første gangen vi var i studio, var det helt klart at han var av samme kaliber som noen av de største artistene jeg har jobbet med. Han skriver låtene lynraskt på bare minutter og har en stor visjon for sin egen musikk som han jobber hardt og kompromissløst for å nå, sier Høiberg.

På grunn av pandemien forteller Høiberg at det er lettere å være produsent nå enn DJ på turne.

- Stort sett alt av live musikk har vært stengt ned i over ett år. De siste ti åra av karrieren har det blitt mye flyplasser og festivalscener, men nå som jeg er mer hjemme er det mer tid til kjæresten, matlaging og fjellturer, sier han.

LURT TRILL RUNDT: Odd-Magnus Williamson snakker om da han ble lurt trill rundt før utdrikningslaget. Video: NRK Vis mer

Hjemmekjær

- Har du noen flere soloprosjekter på gang som artist?

- Kanskje, hvem vet. Det kan hende jeg ender opp med å gjemme meg bak studiomikseren for alltid.

- Hvem inspirerer deg?

- Når det kommer til musikk hører vi mye på svenske Bladee. Han tenker veldig framover når det kommer til både det musikalske og det visuelle. Ellers finner jeg mye inspirasjon i hunder i parken som løper lekent rundt, nye matopplevelser og god kaffe fra Tim Wendelboe, som heldigvis leverer kaffebønnene sine til LA, avslutter Høiberg.

HJEMMEKJÆR: Høiberg finner inspirasjon i «lekne hunder, nye matopplevelser og god kaffe». Foto: Linda Marigliano
HJEMMEKJÆR: Høiberg finner inspirasjon i «lekne hunder, nye matopplevelser og god kaffe». Foto: Linda Marigliano Vis mer

- Talent utenom det vanlige

Dagbladets musikkanmelder, Torgrim Øyre, er begeistret for Høibergs stjerneplassering.

- Først og fremst er det et lysende eksempel på at hardt arbeid lønner seg. Magnus Høiberg har lagt stein på stein gjennom mange år med fokusert og målrettet arbeid. I tillegg til høy arbeidsmoral, er det jo åpenbart at han har et talent utenom det vanlige, sier Øyre.

- Du bidrar ikke til to listetopper på verdens mest prestisjetunge hitliste uten å besitte et udiskutabelt talent. Størrelsen på samarbeidspartnerne hans forteller alt om det, fortsetter han.

- Fantastisk karriere

Øyre lar seg også imponere av kvaliteten til «Stay».

- Jeg synes den har alt en effektiv poplåt trenger. I tillegg til et uimotståelig refreng, har den en smart og tidsriktig produksjon, proppfull av lekre detaljer og hooks.

Han ser svært positivt på den videre karrieren til «Cashmere Cat».

- Man kan vel trygt si at «Cashmere Cat» er forbi stadiet «ung og lovende». Han har allerede en fantastisk karriere de færreste kan drømme om. Men dette er nok bare ett av mange høydepunkt i det som kommer til å bli en innholdsrik framtid, framholder Øyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer