Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari Behn

Toppet bestselgerliste hele romjula

E-bokutgaven av Ari Behns debutbok «Trist som faen» gikk rett inn på bestselgerliste bare to dager etter forfatterens bortgang.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Elin Øy i Bokhandlerforeningen opplyser til Dagbladet at salget av Ari Behns bøker i uke 52 i fjor var dobbelt så stort som det samlede salget i resten av 2019.

Debutboka «Trist som faen» og den siste romanen «Inferno» er de to mest solgte titlene.

Bare to dager etter nyheten om Ari Behns bortgang første juledag i fjor, toppet «Trist som faen» dessuten bestselgerlista på ebok.no. Det opplyser redaktør Charlotte Skjold i ebok.no til Dagbladet.

- Den lå på førsteplass i hele romjula, og har solgt veldig godt, sier hun.

«Trist som faen» toppet lista helt til nyttårsaften, før den igjen klatret til topps 3. og 4. januar. Den har for øyeblikket falt til 3. plass, etter «Solsøsteren» av Lucinda Riley og «Gullburet» av Camilla Läckberg.

Skjold forteller at det har vært en vesentlig økning i salget av Behns bøker siden 1. juledag, også for titler som «Tiger i hagen» og romanen «Inferno».

Også Tanum lister e-bokversjonen av «Trist som faen» blant sine bestselgere for øyeblikket.

HEDRET ARI: Da Ari Behn ble bisatt i Oslo Domkirke var det mange som hedret den avdøde kunsteren og fofatteren. Video: NRK og Dagbladet TV Vis mer

Stor interesse

Dagbladet har tidligere skrevet at Behn var godt i gang med å lage barnebøker sammen med datteren da han gikk bort.

Han skulle etter planen skrive tre barnebøker for Juritzen forlag. Hvorvidt de blir gitt ut er usikkert.

Barnebøkene skulle den avdøde kunstneren gi ut sammen med Maud Angelica Behn, som er det eldste barnet til Behn og prinsesse Märtha Louise.

- Han var godt i gang med barnebøkene. De er jo kjent i mediene fra før, som han samarbeidet med Maud Angelica om. Men slik situasjonen er nå, ønsker jeg å ligge lavt og si minst mulig, har forlegger Arve Juritzen tidligere sagt til Dagbladet.

VENN: Trond Giske møtte opp for å ta farvel med Ari Behn. Vis mer

Sto i kø

Fredag ettermiddag ble Ari Behn bisatt fra Oslo Domkirke. Allerede tidlig på morgenen hadde folk møtt opp utenfor kirka, i håp om å ta farvel med forfatteren og kunstneren. Behn ble 47 år gammel.

På forhånd var det ventet et stort oppmøte, noe som er årsaken til at familien valgte nettopp domkirken for Aris bisettelse.

Rundt 200 mennesker måtte snu eller stille seg opp utenfor da kirka raskt ble full.

365 000 nordmenn så hele bisettelsen, ifølge tall fra NRKs analyseavdeling.

Den totale dekningen er betraktelig større: Til sammen har 973 000 sett deler eller hele seremonien i Oslo domkirke forrige fredag på NRK, får Dagbladet opplyst.

I tillegg så nesten 205 000 sendingen på TV 2, melder Medier24.

Altså fulgte nesten 570 000 TV-seere Ari Behns bisettelse på lineær TV.

- Raus og varm

Flere kongelige og representanter fra regjeringen var ventet, og det var derfor varslet ekstra sikkerhetstiltak.

Like før halv ett ankom Behns familie kirka i en taxi. Ut strømmet foreldrene, Olav Bjørshol og Marianne Behn, og 47-åringens kjæreste - Ebba Rysst Heilmann. Kort tid seinere dukket regjeringsmedlemmer opp.

På formiddagen begynte flere av hans nærmeste venner å dukke opp. Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen, var blant dem som var tidligst ute. Da Dagbladet spurte om hvordan hun hadde det, hadde hun vansker for å holde tårene tilbake.

- Jeg kjente Ari Behn gjennom offisielle sammenhenger, først og fremst. Jeg åpnet en av utstillingene hans for ti år siden. Det er sånn at når man traff Ari, så traff han deg. Han var så raus og varm, og ble så nær så fort, sa hun til Dagbladet.