Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vinter-paralympics:

Toppidrett på et nivå vi aldri har opplevd

Paralympics har oppnådd en internasjonal status som vi for bare noen år siden ikke kunne forestille oss. De norske utøverne i Pyeongchang er viser at det meste er mulig.

BRONSEVINNER: Håkon Grønsveen Olsrud kom på tredjeplass i 20 km stående under vinter-Paralympics i Pyeongchang mandag. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix
BRONSEVINNER: Håkon Grønsveen Olsrud kom på tredjeplass i 20 km stående under vinter-Paralympics i Pyeongchang mandag. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nettopp lagt bak oss et OL fylt med store og minneverdige prestasjoner. Vår framgangsmåte og vårt verdisett, tuftet på idrettsglede, ga oss en medaljefangst av rekorddimensjon i Sør-Korea. Det skal vi være stolte av, og ta med oss videre.

Stolte kan vi også være nå, når Norge har sendt en tropp på 32 utøvere til Paralympics i Pyeongchang, til det som er de største paralympiske vinterlekene noensinne. 49 land konkurrerer i til sammen 80 medaljeøvelser i langrenn, skiskyting, ishockey, alpint, snowboard og curling.

Det er ingen tvil om at idrettsprestasjonene her vil være like store og minneverdige som de vi fikk se under OL, og allerede har Håkon Grønsveen Olsrud imponert oss med sin bronsemedalje på 20-kilometer.

Paralympics er i dag toppidrett på et nivå vi aldri tidligere har opplevd. Vi får være vitne til prestasjoner som vi knapt trodde var mulige, og som vil både imponere og begeistre i perioden fra 9. til 18. mars.

Det virkelig store gjennombruddet for Paralympics kom i London i 2012, da nærmest alle billettene til arrangementet ble solgt, og det samlede tilskuertallet var på om lag 2,7 millioner. Samtidig har medieinteressen vokst til nye høyder. Lekene i Beijing i 2008 ble TV-sendt i 80 land. I London var det samme tallet 115, mens lekene i Rio de Janeiro i 2016 ble sendt i hele 154 land.

Disse tallene er fra de paralympiske sommerlekene, men det er også betydelig interesse og medieoppmerksomhet omkring vinterlekene. I Norge sender for eksempel NRK inntil 90 timer fra lekene i Sør-Korea.

I takt med den økte interessen har vi også sett at stadig flere land satser tungt på Paralympics. Under lekene i Rio var det hele 63 land som tok gull, og 83 forskjellige nasjoner kunne reise hjem med medalje. I tillegg ble det satt 209 nye verdensrekorder.

En sterk utvikling som selvfølgelig også innebærer at konkurransen har blitt atskillig tøffere. Under Paralympics møter de norske utøverne knallhard konkurranse i alle øvelser.

En unik side ved den norske idrettsmodellen er at den organiserte idretten er samlet i én felles organisasjon. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité er ansvarlig både for barne- og ungdomsidrett og for toppidrett. De organiserer idrett både for funksjonsfriske og for personer med nedsatt funksjonsevne.

Særforbundene har en viktig rolle når det gjelder å legge til rette for gode idrettstilbud for personer med nedsatt funksjonsevne i idrettslagene. Samtidig er toppidrett for utøvere med nedsatt funksjonsevne fullt integrert i Olympiatoppens arbeid og i landslagsarbeidet til flere av særforbundene.

En styrket toppidrettssatsing kan likevel ikke basere seg utelukkende på en økning i tilskuddet fra spillemidlene. Det er avgjørende at toppidrettens ressursgrunnlag også styrkes gjennom andre inntektskilder.

Da Marit Bjørgen gikk fra alt og alle og ble tidenes vinterolympier var det blant annet med støtte fra et næringsliv som skal ha ros for å bidra til å støtte opp om våre helter.

Paralympics har opparbeidet seg en internasjonal status som med all tydelighet viser at paraidrett har en stor markedsverdi. Nå staker Birgit Skarstein i Pyeongchang og forhåpentligvis vil disse dagene i Sør-Korea overbevise flere norske virksomheter om det store potensialet som ligger i norsk paraidrett.

Våre fremste paraidrettsutøvere står for store og minneverdige prestasjoner. Det er toppidrett på aller høyeste nivå, som de skal bli anerkjent for. De norske utøverne er viktige forbilder som viser at det meste er mulig. Med mot og vilje er de eksempler på at det finnes få begrensninger for hva man kan oppnå når man virkelig går inn for noe.

Vi gleder oss til å følge alle de norske heltene gjennom hele mesterskapet i Pyeongchang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!