Toppløs-fotomontasje provoserer tyskerne

Polsk magasin håner Angela Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tyske politikere raser over siste nummer av det polske magasinet «Wprost». Coveret på bladet, som har 700 000 lesere, er viet til en stor fotomontasje av Tysklands kansler Angela Merkel og tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski,henholdsvis president og statsminister i Polen.


I fotomontasjen sutter tvillingene på brystene til en toppløs Merkel, med påskriften «Europas stemor». «Seksti år etter krigen er Tyskland ennå ikke klare til å behandle Polen likeverdig», står det inne i bladet.

Flere tyske politikere har latt seg provosere av fotomontasjen.

Kraftig kritikk

- Denne montasjen er smakløs og ikke noe grunnlag for tysk-polsk vennskap, sier Rainer Brüderle fra det tyske partiet FDP til avisa Bild.

Markus Meckel fra SPD følger opp:

- Polen har mistet mange venner i løpet av de siste ukene og månedene. De burde virkelig tenke på hvordan de vil gjenoppbygge forholdet, sier han.

Angela Merkel har som EU-president diskutert kraftig med Lech Kaczynski de siste dagene, i forbindelse med EU-toppmøtet i Brüssel.

De polske tvillingbrødrene var de ivrigste motstanderne av en ny reform-traktat for EU, som Dagbladets papirutgave skrev om på søndag (Du må ha Dagbladet Pluss-abonnement for å lese artikkelen). Da det så ut til at hun hadde kommet til et foreløpig forlik med Lech Kaczynski, gikk broren Jaroslaw ut i polsk TV og varslet veto.

Amper stemning

Forholdet mellom Merkel og Jaroslaw var ikke det beste, etter at sistnevnte hadde gått ut og gitt Nazi-Tyskland skylda for at polakkene ikke er like mange som tyskerne, og dermed fikk færre stemmer i EU.

Da diskusjonene startet med middag i Brüssel forrige fredag, hadde Lech Kaczynski følgende beskjed til Merkel og EU-formannskapet:

- Det var ikke vi som tapte 2. verdenskrig..

Men natt til mandag gikk Merkel likevel seirende ut av forhandlingene, og klarte å få polakkene til å slutte seg om traktaten.

PROVOKASJON TO: Det er ikke første gang Wprost provoserer tyskerne. 19. september 2003 publiserte de denne forsiden, som viser tidligere kansler Gerhard Schröder og Erika Steinbach, leder for en tysk flyktningorganisasjon, kledd som nazister. Under tittelen "Den tyske trojanske hesten" skriver bladet om hvor mange millioner Tyskland skylder Polen etter 2. verdenskrig.
PROVOKASJON ÉN: Det polske magasinet Wprost kaller Angela Merkel "Europas stemor", og har laget en fotomontasje som ikke alle tyskere synes er like morsom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer