Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Toppløse feminister protesterer for Pussy Riot

I dag faller dommen mot punkrockgruppa.

I PROTEST: En aktivist fra kvinnerettighetsgruppa Femen brukte i dag motorsag for å kappe ned et ortodokst kors, reist til minne om ofrene for politisk undertrykkelse under den sovjetiske diktatoren Josef Stalins regime. Arrangementet var for å støtte de fengslede medlemmene av Pussy Riots. Foto: Reuters / Anatolii Stepanov / NTB scanpix
I PROTEST: En aktivist fra kvinnerettighetsgruppa Femen brukte i dag motorsag for å kappe ned et ortodokst kors, reist til minne om ofrene for politisk undertrykkelse under den sovjetiske diktatoren Josef Stalins regime. Arrangementet var for å støtte de fengslede medlemmene av Pussy Riots. Foto: Reuters / Anatolii Stepanov / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter at tre av medlemmene i den russiske feministgruppa Pussy Riot ble fengslet etter en opptreden litt utenom det vanlige i en katedral i Moskva, har aktivister verden over engasjert seg i den påfølgende rettssaken.

I dag blir Pussy Riot-jentenes skjebne avgjort, og dommen ser ikke ut til å skulle falle lydløst rundt om i verden.

Verden over demonstrerer nemlig aktivister til støtte for det russiske feministkollektivet.

«Fuck Putin» Blant annet har den feministiske gruppa Femen vist sin støtte, også i de siste timene før resultatet av rettssaken blir kjent i dag.

De toppløse feministene protesterte onsdag i den brasilianske byen Sao Paulo, bærende på plakater med påskrifter som «Fuck Putin» og «Free Pussy Riot», ifølge Huffington Post.

Et av kvinnerettighetsgruppas medlemmer brukte i dag motorsag for å kutte ned et ortodokst kors, reist til minne om ofrene for politisk undertrykkelse under den sovjetiske diktatoren Josef Stalins regime.

SÅPEBOBLER I SYDNEY: Demonstranter i Sydnes, Australia, hadde byttet ut motorsagen med såpebobler under en protestaksjon i dag. Foto: EPA / MICK TSIKAS / NTB scanpix
SÅPEBOBLER I SYDNEY: Demonstranter i Sydnes, Australia, hadde byttet ut motorsagen med såpebobler under en protestaksjon i dag. Foto: EPA / MICK TSIKAS / NTB scanpix Vis mer

- På dagen for straffeutmålingen, uttrykker kvinnebevegelsen Femen sin støtte og respekt for sine russiske kolleger fra gruppen Pussy Riot, skriver Femen i en pressemelding, ifølge Kyivpost.com.

Femen-aktivisten med motorsagen hadde skrevet «Free Riot» på brystet.

Putin-protest Låta Pussy Riot framførte, kalt «Hellige jomfru, fjerne Putin» er, som tittelen i stor grad avslører, en protest mot den nåværende russiske presidenten Vladimir Putin (59).

Pussy Riot-aktivistene Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24), og Yekaterina Samutsevich (29) risikerer å måtte sone en fengselsstraff på tre år dersom de i dag blir funnet skyldig etter tiltalen for å ha forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat.

Rettssaken som har pågått siden 30. juli har fått flere musikere på banen og engasjert aktivister verden over, også her til lands.

Massiv støtte Blant musikerne som har vist sin støtte til det feministiske punkbandet er sir Paul McCartney, Patti Smith, Adam Horowitz fra Beastie Boys, gruppa Faith No More og Madonna.

- Jeg håper de ikke må sitte syv år i fengsel, det ville være en tragedie, har sistnevnte uttalt til nettstedet Dailymotion.

MADRID: Verden over viser engasjerte mennesker sin støtte til Pussy Riot. Her under en protest i Madrid, Spania, i går. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix
MADRID: Verden over viser engasjerte mennesker sin støtte til Pussy Riot. Her under en protest i Madrid, Spania, i går. Foto: AP Photo / Paul White / NTB scanpix Vis mer

I ettertid har imidlertid den russiske påtaleadvokaten Aleksej Nikiforov imidlertid sagt at han ønsker en straff på tre år for Pussy Riot-jentene.

Amnesty international har erklært jentene samvittighetsfanger, og over 100 russiske kulturpersonligheter sendte i juli et protestbrev til russisk høyesterett.

I Norge har Amnesty planlagt en støttedemonstrasjon ved den russiske ambassaden i Oslo.

Pseudonym og balaklava Punkrock-kollektivet Pussy Riot ble dannet i Russland i august i fjor. Ifølge Wikipedia har den feministiske gruppa sitt opphav i den politisk ladede kunstnergrupperingen Vojna.

Pussy Riot har det siste året gjort seg kjent for sine provoserende opptredener, blant annet på Den røde plass og metroen i Moskva.

Rundt 30 kvinner skal ha vært tilknyttet kollektivets opptredener, alle under et pseudonym, iført de karakteristiske balaklavaene og fargerike antrekk.

BRASIL: Femen-aktivister har også protestert i Sao Paulo, Brasil.  Foto: AP Photo / Nelson Antoine / NTB scanpix
BRASIL: Femen-aktivister har også protestert i Sao Paulo, Brasil. Foto: AP Photo / Nelson Antoine / NTB scanpix Vis mer
I AKSJON: Den ukrainske feministiske gruppa Femen felte i dag et kors for å vise sin støtte til Pussy Riot, som ble fengslet etter en provoserende opptreden i en ortodoks katedral i Moskva i vinter. Foto: EPA / SERGEY DOLZHENKO / NTB scanpix
I AKSJON: Den ukrainske feministiske gruppa Femen felte i dag et kors for å vise sin støtte til Pussy Riot, som ble fengslet etter en provoserende opptreden i en ortodoks katedral i Moskva i vinter. Foto: EPA / SERGEY DOLZHENKO / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media