Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Donald Trump og Kim Jong-un

Toppmøtet om ingenting

Donald Trump avbrøt på oppsiktsvekkende vis toppmøtet med Kim Jong-un. Så sminket han fadesen så godt han kunne.

GODE MINER: Men slett spill. Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
GODE MINER: Men slett spill. Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps avsluttende pressekonferanse i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi var et selsomt teater. Den amerikanske presidenten opptrådte som om ingenting hadde skjedd. Han lot som ingenting, til tross for fadesen det var at han og Kim avsluttet møtet før planen, og uten en avtale. Men Trumps oppførsel beskrev egentlig situasjonen ganske presist. For det andre toppmøtet mellom den nordkoreanske lederen Kim Jong-un og Donald Trump ble toppmøtet om ingenting.

For det var nettopp det som hadde skjedd - oppsiktsvekkende nok - ingenting. Det er som om vi har vært vitne til et virkelighetens drama av William Shakespeare, som André Bjerke har gitt den norske tittelen: «Mye ståhei for ingenting». Så la oss unne oss et utdrag fra en dialog mellom de to heltene i dramaet om ingenting, fra da de møtte pressen på onsdag:

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Kim: «Vi hadde en veldig interessant dialog med hverandre».

Trump: «Det hadde vi».

Kim: «I omtrent 30 minutter».

Trump: «Ja, hvis dere kunne hørt den dialogen. Hva ville dere ikke betalt for den dialogen? Den var veldig god».

Det har vi altså presidentens ord for. For alt det måtte være verdt. Men noen timer etterpå forlot altså Trump og Kim hverandre uten noen avtale, og før den planlagte, avsluttende lunsjen, på torsdag. Og dessverre har dialogen - den veldig gode - ennå ikke lekket til pressen. For hvordan var den egentlig, uten all den sminka Trump forsøkte å pakke fadesen i Vietnam inn i? Her er ett eksempel på Trumps sminking av virkeligheten, etter bruddet:

IKKE NOK: President Donald Trump mener Kim Jong-un sitt krav om løfting av sanksjoner ikke kunne møtes. Video: AP Vis mer

- Vi tilbrakte mye tid med Kim. Han er litt av en fyr. Litt av en karakter. Vårt forhold er veldig bra, sa Trump.

Og man kan si mye rart om den amerikanske presidentens karakteristikk av mannen som FN mener leder verdens i særklasse verste diktatur. Men la oss i denne omgang begrense oss til toppmøtets tema. Kim kom til Hanoi med krav om at alle sanksjonene mot landet måtte oppheves. Og Trump - ser det ut som - sto på sin posisjon om at om at alle Kims atomvåpen må fjernes før sanksjonene kan oppheves. Trump sa at Kim var villig til å kvitte seg med mange av sine atomvåpen, men det var altså ikke nok. Det var alt eller ingenting, for mannen som i egne øyne er en trollmann til å lage avtaler.

Men dette var jo posisjoner - Trumps og Kims - som var godt kjent. Ikke minst fra det forrige toppmøtet mellom de to i juni i fjor. Bare noen dager før møtet i Hanoi sa Trumps utenriksminister Mike Pompeo at ingen sanksjoner ville bli fjernet før alle Nord-Koreas atomvåpen var fjernet. Hvorfor arrangere et høyt profilert toppmøte uten at rammene er lagt, eller uten at det i det minste eksisterer en felles forståelse av problemene?

Spørsmålene er åpenbare, og blir nå stilt av alle. Og de levner Trump liten ære. Trump sier han har Kims forsikringer om at det ikke vil bli noen flere atomprøvesprengninger eller provoserende rakettutskytinger. Men det er ingen planer om et nytt toppmøte, og ingen synes å vite hvor dialogen går etter toppmøtet i Hanoi.

Vil USA og Sør-Korea igjen begynne med sine provoserende militærøvelser eksplisitt rettet mot Nord-Korea? Hva skjer med den sultkatastrofen som Nord-Korea har varslet kommer i år? Vil USA bidra med humanitær hjelp? Eller vil landet straffe andre land som vil gi humanitær hjelp? Og hva vil skje med den koreanske dialogen mellom nord og sør, som har blomstret i kjølvannet av Trumps Korea-diplomati? Vil den bremse opp? Vil den avsluttes. Og vil Kim sende ut en ny rakett, bare for å understreke at han fortsatt er der, nå som rampelyset truer med å forsvinne? Er vi tilbake til null?

Spørsmålene står i kø til tross for Trumps forsikringer om at Kim er «en god mann». En påstand som ethvert tenkende menneske vil sette spørsmålstegn ved. Og en beskrivelse som er en god del unna Trumps beskrivelse av Kim for bare litt over et år siden, som «lille rakett-mann».

Bare for ei uke siden sendte Det hvite hus ut et kommunike med denne teksten:

- President Donald J. Trump er bestemt på å skape en lys og sikker framtid for alle menneskene på den koreanske halvøya, og over hele verden.

Tomme ord? Ja, uvirkelige tomme ord, etter teateret i Hanoi. Og den aller fremste rolleinnehaveren fra Hanoi kommer nå tilbake til et mareritt i Washington, der hans tidligere advokat Michael Cohen i en kongresshøring har kalt presidenten en løgner og en rasist. Og der resultatet av Russland-granskingen snart blir kjent. Og det er ikke noe teater. Det er virkelighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!