Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Toppsjefer sammen for Lambda

- Vi fester ikke lit til at alternativene på Tøyen og Tullinløkka er gode nok.

ROPER PÅ LAMBDA:  Direktør for Nasjonalmuseet Audun Eckhoff (fra venstre), direktør ved Henie Onstad kunstsenter Tone Hansen og kunstnerisk leder ved Kunstnernes hus, Mats Stjernstedt, har samlet seg for å legge press på Oslo bystyre. De mener Lambda er det beste alternativet for et nytt Munch-museum. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
ROPER PÅ LAMBDA: Direktør for Nasjonalmuseet Audun Eckhoff (fra venstre), direktør ved Henie Onstad kunstsenter Tone Hansen og kunstnerisk leder ved Kunstnernes hus, Mats Stjernstedt, har samlet seg for å legge press på Oslo bystyre. De mener Lambda er det beste alternativet for et nytt Munch-museum. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Vi fester ikke lit til at alternativene på Tøyen og Tullinløkka er gode nok. Utredningene overbeviser oss ikke, sier direktør ved Nasjonalmuseet Audun Eckhoff til Dagbladet.

For snart ett år siden gikk han sammen med seks toppsjefer ved de største kunstinstitusjonene i landet for å vise sin støtte til Lambda. Nå gjør han det samme igjen - denne gang med kunstnerisk leder ved Kunstnernes hus, Mats Stjernstedt, og direktør ved Henie Onstad kunstsenter, Tone Hansen.

De tre toppsjefene mener utredningene for et nytt Munch-museum viser at alternativene på Tøyen og Tullinløkka er for dårlig til å huse kunstnernes verker. De mener Lambda er det eneste rette alternativet.

- Eneste realistiske - Utredningen viser at Tøyen har et publikumspotensial på 200 000, mens Lambda har 500 000. Det vil også trekke besøkende fra Operaen, og byggets høyde vil gi et nytt utsiktspunkt. Vi forstår ikke bystyrets vurdering. Lambda er det eneste alternativet som oppfyller de kunstfaglige kravene, og er det eneste realistiske, sier Eckhoff.

14. desember i fjor vedtok Oslo bystyre å ikke reise et nytt Munch-museum bak Operaen. Utredninger for alternativene på Tullinløkka og Tøyen ble bestilt, og forelå 14. september i år. Disse viser at ingen av alternativene er billigere eller raskere å realisere enn Lambda i Bjørvika.

Per i dag er det ikke flertall for noen av alternativene.

Eckhoff, Stjernstedt og Hansen ønsker nå å legge press på Oslo bystyre slik at det snarlig fattes et vedtak.

- Vi ønsker å skape en ny bevegelse i den politiske prosessen i Oslo kommune. Det virker ikke som det har skjedd mye der. Vi forstår den politiske situasjonen med Tøyen, men samtidig er vi opptatt av at Munch ikke skal bli byutviklingspolitikk, sier Eckhoff.

- For dårlig Hansen mener Lambda vil gi et viktig offentlig rom til folket. Hun mener at hvis ikke Lambda blir realisert, vil tomten gå tapt til privat virksomhet.

De tre er sterkt kritiske til Oslo bystyrets kaotiske prosess rundt Munch-museet.

- Vi må ha et Munch-museum. Når de ikke har klart å bringe fram det, så er den politiske prosessen for dårlig, sier Eckhoff.

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, sa til Dagbladet i forrige uke at han er enig i at prosessen har vært langdryg.

- Jeg er enig i at denne prosessen, som har pågått over mange år, ikke er Oslos politikere verdig. Men jeg har tro på at bystyret samler seg om en endelig løsning denne høsten. Nå har bystyret det kunnskapsgrunnlaget de trenger, sa Bjercke da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media