Topptelefon uten x-faktor

N97 har «alt». Men er det nok?

ALT PÅ EN POLISE: Med Nokias nye toppmodell N97 får du stor berøringsskjerm og fysisk QWERTY-tastatur i samme enhet. Foto: NOKIA
ALT PÅ EN POLISE: Med Nokias nye toppmodell N97 får du stor berøringsskjerm og fysisk QWERTY-tastatur i samme enhet. Foto: NOKIAVis mer

||| (Dagbladet.no): Nokia er verdens største produsent av mobiltelefoner, og har lenge vært helt i front med sine smarttelefoner.

Men de siste årene er det andre aktører som har ledet an i teknologisk og designmessig innovasjon.

N97 er Nokias forsøk på å gjeninnta tronen. Denne toppmodellen med berøringsskjerm skal være selskapets alternativ til iPhone 3G, HTC Touch Pro, Sony Ericssons Xperia X1, samt andre berøringsbaserte multimediatelefoner i toppklassen.

Men er den god nok til å holde finnene i toppen?

Jeg har hatt en N97 til disposisjon de siste dagene. Det følgende er ikke en full test i alle detaljer, men noen førsteinntrykk av en telefon Nokia har lagt mye prestisje i.

Berøringsskjerm
N97 er en velvoksen telefon. Med sine 150 gram og anseelige volum merkes den godt i lomma. Sammenliknet med forgjengerne N95 og N96, som vi testet i DB.no fjor høst, er den lenger, men ikke fullt så tykkfallen.

Berøringsskjermen er den største nyheten. Skjermløsningen vil i hovedtrekk være velkjent for brukere av Nokias musikktelefonen 5800 Xpress Music, men dukker her opp for første gang på toppmodellen. Nokia har, som alle andre aktører i mobilindustrien, innsett at man ikke kommer utenom en berøringsskjerm på dette nivået.

At det er iPhone som har vært målestokken, kan det ikke være tvil om.

Som på iPhone er skjermen på 3,5 tommer diagonalt. Oppløsningen er noe høyere på N97, med 640x360 piksler mot iPhones 480x320. Skjermen er skarp, god og lyssterk.

iPhone-påvirkningen virker også å ha smittet over på designavdelingen. Skjermen er omkranset av et svart felt og en blank pyntelist utenfor det svarte, akkurat som på iPhone.

Men der iPhones blanke detaljer er i metall, er de på N97 umiskjennelig i plast, som resten av telefonen. Helhetsinntrykket er solid og eksklusivt, men plastfaktoren trekker ned.

En anelse tungvint
At skjermen er «berøringssensitiv» er jeg litt usikker på hva betyr, men inntrykket er at du må trykke vesentlig hardere for å få respons her enn på enkelte andre berøringsskjermer jeg har brukt. At noen kommandorer utføres ved én berøring, som på widget-ikonene på startskjermen, mens å velge i for eksempel en kontaktliste krever to klikk, et for å markere og ett for å utføre, virker forvirrende.

For igjen å sammenlikne med iPhone, gullstandarden når det gjelder et konsekvent og brukervennlig berøringsbasert navigasjonssystem: N97s berøringsskjerm oppleves klart mer tungvint i bruk.

Et eksempel er det smale og knotete rullefeltet i skjermens ytterkant, som best betjenes med en pekepenn eller en slank fingertupp. Denne løsningen tåler ikke sammenlikning med iPhone eller HTC Touch Pro, der man bare kan flikke og dra hvor som helst i skjermbildet for å bevege seg opp eller ned.

I forhold til 5800 er den største nyheten med denne berøringsskjermen at man kan skreddersy hjem-skjermen med widgets, som på Sony Ericssons Xperia X1.

Støtter det meste
Som profftelefon støtter N97 som forventet det meste av epostløsninger og dokumentformater. Den har det som finnes av tilkoblings- og nett-teknologi, med turbo-3G, stereo-Bluetooth, wifi og så videre - slik vi etter hvert har begynt å ta som en selvfølge på telefoner i denne klassen. GPS- og kartløsningen er utmerket, med støtte for sving-for-sving-navigasjon.

Kameraet har fem megapikslers oppløsning, ikke all verden i disse dager da konkurrentene laster på med 8, 10 og 12. Men så er da heller ikke megapiksler alt, og kameraet på N97 er helt anstendig. Men videokvaliteten faller litt gjennom når opptak vises på en større skjerm. Jeg er ikke så begeistret for zoomløsningen, der man skal scrolle med fingeren direkte på skjermen. Det blir for upresist. Et annet minus er at beskyttelsesdekslet er designet slik måte at man lett kommer borti glasset over optikk og kameralys når man skal åpne og lukke det.

Velkjent operativsystem
N97 er veldesignet og fullspekket med funksjonalitet. Dette er en lommecomputer som har «alt», men spørsmålet er om det er nok.

Da jeg testet N96 i fjor høst, skrev jeg blant annet: ...dette er en tvers igjennom veldesignet og avansert «state of the art» telefon på de fleste områder. Det er bare ikke så mye nytt. På enkelte felt er den vesentlig forbedret, men de reelle framskrittene sammenliknet med N95 er relativt få.

Det samme kunne jeg et stykke på vei sagt om N97 sammenliknet med N96. Den store berøringsskjermen og det utskyvbare QWERTY-tastaturet er selvsagt svært viktige endringer, som gir enda større valgmuligheter i hvordan du kan interagere med telefonen.

Men smarttelefonens hjerte og hjerne - operativsystemet - er i hovedsak gammelt nytt.

Som på N96 og N95 er operativsystemet Symbian S60. Her riktignok i versjon 5, som allerede finnes på musikktelefonen 5800 ExpressMusic. Det er en del nyheter her, men ikke noe vesentlig. Mye i det rikholdige utvalget av S60- og Java-programmer vil også være velkjent territorium for brukere av nyere smarttelefoner fra Nokia.

Norske taster kommer
Og så er det selvsagt det utskyvbare QWERTY-tastaturet, som ligger under skjermen. Man skyver skjermdelen av telefonen til siden med en tillitsvekkende, dempet og fjærbelastet klikkelyd, slik at den vipper opp i skråstilling og tasturet kommer til syne. Løsningen virker solid bygget, men er som alltid med slike skyvetastaurer befengt noen ulemper.

Tastene er i overkant små og knotete for mine fingre, men gir god respons til fingrene. Fraværet av norske taster er irriterende, men de skal være på plass til telefonen kommer i salg. Jeg kunne også ønske meg et annet materiale i telefonens underside, det harde det glatte plastdekslet på undersiden av telefonen gjør at den sklir rundt på pulten når jeg bruker kraft på tastene.

Mangler x-faktor
N97 har ingen store feil og mangler. Den er fullspekket med avansert teknologi og programvare. Den er i det hele tatt en virkelig kraftpakke av en telefon på de fleste måter.

STARTSKJERM: Startskjermen kan personaliseres med småprogrammer og snarveier til ofte bruke funksjoner. Foto: NOKIA
STARTSKJERM: Startskjermen kan personaliseres med småprogrammer og snarveier til ofte bruke funksjoner. Foto: NOKIA Vis mer

Min største innvending er at jeg savner en enda bedre og mer konsekvent løsning for navigasjon via berøringsskjermen. Her er både Apples iPhone og HTC Touch pro klart bedre, og nettopp navigasjon og brukeropplevelse er helt sentralt for potensialet til en telefon som denne.

Og så er det én ting til som mangler. X-faktoren - den som gjør at du føler du holder et stykke teknologi med en slags magisk tiltrekningskraft.

Den er viktig når du skal selge en dyr så telefon i et knallhardt konkurranseutsatt marked. Men det er selvsagt ikke alle som er ute etter magi, x-faktor og annet fra smarttelefonenes Idol-konkurranse. N97 kan være et godt valg for deg som er ute etter en avansert profftelefon med tung funksjonalitet, og som foretrekker stødige, velprøvde Nokia framfor iPhone, HTC, LG, Samsung og de andre som var tidligere ute med avanserte telefoner med berøringsskjerm.

I tillegg bør du være villig til å betale 5500 kroner eller mer (uten binding) for en smarttelefon.
Nokia N97 er på vei ut i butikkene denne uka.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl