FOR STORT: Politidirektoratet har overtatt for mange funksjoner fra politidistriktene og bør nedlegges, mener Marit Arnstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR STORT: Politidirektoratet har overtatt for mange funksjoner fra politidistriktene og bør nedlegges, mener Marit Arnstad. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Topptungt politi

Høyre evner ikke å stille kritiske spørsmål ved et byråkrati som i perioden 2001 til 2015 vokste fra 120 til 314 ansatte.

Meninger

I Dagbladet 15.07.15 gjør stortingsrepresentant Hårek Elvenes fra Høyre seg til varm forsvarer av et unødig og ineffektivt byråkrati. Han mener Senterpartiet ved å forslå nedlegging av Politidirektoratet vil ha et politi uten overordnet ledelse. Elvenes glemmer at det er Justisdepartementet som er overordnet ledelse av norsk politi, men mener åpenbart at vi trenger et direktorat i tillegg. Det er bekymringsfullt. Det viser at han er mer opptatt av å verne om et topptungt politi, enn å se på hvordan ressursene i politiet best kan brukes.

Høyre evner altså ikke å stille kritiske spørsmål ved et byråkrati som i perioden 2001 til 2015 vokste fra 120 til 314 ansatte. Høyre ser det åpenbart ikke som et problem at politiske føringer Stortinget har gitt om antall politiansatte ikke realiseres fordi pengene holdes tilbake i direktoratet. Høyre syns tydeligvis også det er helt greit at Politidirektoratet styrer hvordan og hvilken informasjon Stortinget får om norsk politi.

Tendensen de siste årene har vært at Politidirektoratet har fått en sterkere rolle i utformingen av politikken, på bekostning av folkevalgte. Hvem vil vi egentlig at skal styre samfunnsinstitusjonene og hvordan kan vi unngå ansvarspulverisering i en av landets viktigste etater? Dette er utfordringer Senterpartiet ønsker å drøfte. Vi mener pengene bør brukes på operativt politi, ikke til konsulenthonorarer. Vi mener ressursene bør brukes på å heve kvaliteten i politiet, ikke på nye kontorlokaler til et direktorat.

Forslaget om å legge ned Politidirektoratet er begrunnet i et ønske om at ressursene i norsk politi skal bli brukt på de rette tingene. Senterpartiet er opptatt av å få et mer synlig og tilstedeværende politi. Et politi som evner å komme når folk trenger hjelp. Et slikt politi skapes ikke gjennom sentralisering av makt og myndighet. Å oppfordre til systemdebatt om politiet er verken ufint eller respektløst, men helt nødvendig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.