Tor Åge Bringsværd

Tor Åge Bringsværd har samlet og gjenfortalt historier om folkloreskikkelsen Nasreddin Hodja.

Fortellerkunstneren Tor Åge Bringsværd liker å ta oss med på reiser, både i tid og rom og gjerne begge deler på en gang. Det siste er tilfelle i vårens utgivelse: «Guds klovn. De merkverdige beretningene om Nasreddin Hodja», en bok for det skjeve smil og den langsomme latteren. Bringsværd har samlet og på fritt grunnlag utgitt en samling historier om denne tyrkiske narren og vismannen som levde for 700 år siden.

Nasreddin opptrer i mange sammenhenger, blant annet i rettssalen. Engang hjalp han en stakkar i betalingsknipe. Innehaveren av et spisested ville ha betalt for at han hadde stått i døråpningen og «spist lukten av maten hans». I rettssalen rister Nasreddin på en liten pose med kobbermynter og mener med det å ha gjort opp for vennen. «Min bror har kjent duften av din mat, og du har hørt lyden av hans penger!» Noe å ta med i neste krangel om en diffus faktura?

Nasreddin er både en smarting, en særing og ikke lite av en livsfilosof. Bringsværd gjenforteller i en lett og naturlig tone. Her er også et opplysende essay om denne store folkloreskikkelsen som har spredt seg over en hel verden.

Boka annonseres fra forlaget for barn fra 6 år, men den slår nok for fullt til fra 8- 9-årsalderen. Illustratør Akin Düzakin, selv født i Tyrkia, har truffet den eksotiske tonen i boka ikke minst gjennom de mange tegningene av hovedpersonen selv.