Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tør der MTV vegrer

Jon Gelius tør der MTV vegrer. Mens MTV har valgt å sensurere Madonnas nye musikkvideo «Music», viste Gelius videoen i uklippet versjon i onsdagens Sommeråpent. Og det med Torhild Sivertsen som ekspertkommentator.

Madonna dro på party med et par venninner i limousin. Sjåføren, rapp-humorist Ali G kalte Madonna for Maradona og kommenterte at puppene («babylons») hennes så mindre ut i virkeligheten enn på tv. Deretter åkte damen, som blir tobarnsmor i september, rett på strippeklubb. Der nafset hun lett på stripperne, var raus med dollarsedlene og inviterte til slutt de lekreste damene over i limoen for champagnedrikking og lett pikekos. At MTV har funnet sensurmat i «Music»-videoen er det nok bare MTV selv som kan forklare. Måten Madonna flørter med strippeklubbelementer og lesbeerotikk er snarere moteriktig og politisk korrekt i en populærkulturell kontekst, enn det er sensurerbart. Videoen er knapt nok lettpornografisk og mer vulgær på grunn av en harry Las Vegas-limo enn på grunn av damene.

At NRK viser det MTV sensurer bort kan synes som et kjempeparadoks, men er det ikke. Ikke fordi NRK er en kanal av det mest progressive og frilyndte slaget, men fordi MTV er helt hysteriske i sin iver etter å lage en strømlinjeformet kanal som ikke støter en sjel. Den eneste forskjellen mellom MTV og partikongressen til det republikanske partiet er snart bare seertallene. Det vet den svenske videoregissøren Jonas Åkerlund alt om. Akerlund, som står bak «Music», kan knapt nok lage en video uten at MTV kommer med saksa. Og det er ikke bare fordi Åkerlund er en provokatør. I et intervju med Dagbladet i desember 1998 uttalte han følgende:

«MTV er patetiske. Det er ingen konsekvens og ingen definerte regler i deres sensurpolitikk. I «Turn The Page»-videoen jeg laget for Metallica sensurerte amerikanske MTV nakenscenene.

Voldsscenene hadde de ingen problemer med. Med MTV i Europa er det motsatt. Ledelsen i London kicker på voldsscener. Det kjennes helt håpløst»

Men overlevde Madonna selv Gelius' onsdags-scoop? Klarer hun fortsatt å framstå med den samme autoritet i musikkvidoene sine? Eier hun fortsatt dette formatet som i glansdagene? Hun gjør nok ikke helt det. Mens hun tidligere alltid selv var den som satte standaren og laget motene, ser hun i «Music» mer ut som hun er omringet av gode stylister. Madonna framstår som statist i eget show. Og cowboyhatt er definitivt ikke det som revitaliserer et popimage i 2000.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media