Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tør ikke tulle med kongefamilien

Yousef Hadaoui ler av det typisk norske, men bare på overflaten.

TO HJEM: Lun komikerbiografi som tar oss med til forfatterens to hjem: Marokko og drabantbyen Bøler. Foto: Dagbladet.
TO HJEM: Lun komikerbiografi som tar oss med til forfatterens to hjem: Marokko og drabantbyen Bøler. Foto: Dagbladet. Vis mer

Pappa elsker Fleksnes. Mitt liv med...SVART HUMOR

Yousef Hadaoui i samarbeid med Kjartan Brügger Bjånesøy.

5 1 6
«Ærlig, varmt og underholdende om svart humor og fellesskap»
Se alle anmeldelser

Jeg elsker alt Yousef Hadaoui gjør i «Svart humor», og jeg var til og med så heldig å få holde en skikkelig hyggelig samtale ham på lokalbiblioteket hans på Bøler for et par år siden. Men så dalte han i status for meg da han var med i 71 grader nord og var så sur og tverr. Jeg ble nesten litt såra!

Hvorfor tar jeg det personlig at en kjendis driter seg ut på tv? Jeg finner faktisk svaret i biografien han har skrevet, i samarbeid med den kritikerroste forfatteren Kjartan Brügger Bjånesøy: «Vi trenger sterke rollemodeller som bare er seg selv og ikke gjør et nummer ut av at de er innvandrere som Valente – kanskje mer enn noen gang.» På 1990-tallet var altså Gino Valente det eneste brune tv-forbildet, og jeg tipper Hadaoui ville reagert dersom kokken dumma seg ut på tv.

Oppturer og nedturer

Derfor er det en lettelse at boka er så fin, og at den til og med inneholder et eget kapittel om 71 grader nord som gjør fadesen så mye enklere for meg å leve med. For komikeren innrømmer sjøl at dette ikke gikk noe bra.

Og slik er tonen hele veien: Vi får være med på oppturer og nedturer, han har blant annet fått sparken fra flere jobber opp gjennom, flere av dem på sensasjonelle vis. Hadaoui er født i 1981 og er nokså ung til å bli portrettert i langformat. Men når han forteller om selv så ærlig og med så mye selvinnsikt, blir det underholdende å lese.

Boka fortelles fra Nador i Marokko der forfatteren ble født før han kom til Oslo ti måneder gammel. Han forteller om oppveksten sin blant Boot Boys på Bøler, en lykkeligere barndom enn man skulle tro, og om foreldre og andre voksenpersoner som har betydd mye for ham. Og så får vi innblikk i veien fram til den han er i dag.

Vi hopper fram og tilbake i tid, som en monolog der det ene temaet tar med seg det neste. Det flyter godt. Som små brudd er det tatt med lister av typen «Fem ting venner i Marokko aldri vil forstå om nordmenn». Han peker på og ler av det typisk norske, som dugnad og hyttekultur, men han er ikke komfortabel med å kødde med etniske, hvite nordmenn annet enn på overflaten: «Jeg tør ikke tulle med kongefamilien eller andre urnorske fenomener. Ikke ennå.»

Inviterer alle inn

Vi ser med en gang hva slags bok dette er: Hadaoui har tatt på seg mariusgenser og smiler skøyeraktig på omslaget, som også har blurbs fra forfatterne Zeshan Shakar og Tove Nilsen. Vi blir invitert inn, og med «vi» mener jeg egentlig alle: Innvandrere, nordmenn, unge, gamle.

Da jeg snakka med komikeren på Bøler var det faktisk et flertall av godt voksne, hvite mennesker i publikum som åpenbart var fans. Og det er det jeg sitter igjen med etter endt lesing, og som jeg drister meg til å gjette er hovedbudskapet til komikeren: Fellesskap kan oppstå mellom hvem som helst, så lenge vi møtes ansikt til ansikt. Så får vi håpe det en gang blir slik at ikke navnet ditt eller foreldrene dine sitt fødested skal avgjøre hva du har lov til å tulle med og ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media