Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tor Milde er død

- Han elsket musikk 24 timer i døgnet.

HAR GÅTT BORT: Musikkjournalist og TV-profil Tor Milde. Milde ble 61 år. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
HAR GÅTT BORT: Musikkjournalist og TV-profil Tor Milde. Milde ble 61 år. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Tor Milde døde på Ullevål sykehus i morges - 61 år gammel.

Det melder VG.

Den kjente og kjære musikkjournalisten og TV-profilen gikk bort etter kort tids sykeleie.

En pioner Milde jobbet lenge som musikkjournalist i nettopp VG, og skrev også for Se og Hør, Elle, Filmmagasinet, Det Nye og Dagbladet Magasinet.

Milde var en pioner innen norsk musikkjournalistikk som redaktør av popbladene Hits og Smash, som han startet i henholdsvis 1984 og 1985, i tillegg til ungdomsbladet Logo i 1987. Han har også vært journalist og redaktør i ungdomsbladet Topp og startet jentebladet Mag.

• Se bilder fra Mildes liv her.

Mangeårig musikkanmelder i Dagbladet, Sven Ove Bakke, vil huske Milde som en legendarisk mann.

- Allerede som ung leser av musikkmagasinet Beat ble jeg fascinert av mannen de konsekvent omtalte som Den legendariske Tor Milde. Han var en varm, skarp, intenst ærlig, formidlingssulten og svært morsom mann som nok ble mest legendarisk for alt det hysteriske som skjedde utenfor musikkpressens spalter, sier Bakke, og fortsetter:

- Men når historien om norsk musikkpresse en gang skrives, vil Mildes navn stå sentralt som brobygger mellom det vi kan kalle en nerdete platesamlertradisjon og musikkformidling og kritikk i bred forstand. Han var ikke en tradisjonell musikkpolitimann, han var en varm forkjemper for popmusikk og startet Topp. Han elsket musikk 24 timer i døgnet, og han ble beundringsverdig nok aldri lei. Han var en naturlig mentorskikkelse for mange i neste generasjon musikkskribenter.

Milde ble både hyllet og utskjelt for sin innsats som dommer i underholdningsprogrammet «Idol» på TV 2 i 2005 og 2006.

- At han ble tv-kjendis som Idol-dommer på eldre dager var en gave til det norske tv-publikummet, selv om de bare unntaksvis fikk se den Snille-Tor som de som kjente ham satte så stor pris på, sier Bakke.
Milde har også gitt ut flere bøker, og vært programleder på radio. Han spilte også seg selv i filmen «Get Ready to Be Boyzvoiced».

- En god kamerat Mangeårig musikkjournalist Tom Skjeklesæther, jobba sammen i musikkavisene Puls og Beat.

- Han var en god kamerat, og en av Norges absolutte kunnskapsrike i populærkultur, film og den slags - ikke bare musikk. Jeg vil huske Tor som en jævlig morsom fyr, rett og slett. Veldig humoristisk sans, ganske gæren med spissformuleringer og ganske gæren i festelig lag, sier han til Dagbladet.

Han forteller at før navnet «Slemme-Tor» ble hengende ved Milde, hadde han et annet kallenavn.

- Tor ble kalt for "Slemme-Tor" etter at han deltok som dommer i Idol, men før han var dommer ble han kalt for "Den legendariske Tor Milde". Han hadde en markant personlighet, og tok seg selv usedvanlig uhøytidelig, sier han og legger til:

- Da Tor Milde og Yan Friis entret en fest, var det grei garanti for å få snudd en fest på hodet. Det var radarparet på 80-tallet.

Hele Norges coronakart